Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Timbuktu, Hoven Droven och Hindenburg spelar på ny festival

/

Nästa sommar får Jämtland en ny världsmusikfestival. "Sweden Mali Voices" siktar på att bli världens största utbyte mellan Mali och Sverige. Och redan på fredag är det kickoff för projektet.

Annons
Jämtland får sitt eget Urkult på Fröjdholmen nästa år. Organisationen "Sweden Mali voices" står bakom projektet, där Jämtland och Mali ska mötas över kulturgränserna. Tanken är att länderna ska stå värd för festivalen vartannat år.
- Jag tror att alla känner sig mer bekväma med en campingfestival i stället för en stadsfestival, säger Malirapparen och initiativtagaren MC Talka, som har bott i Östersund under längre perioder.
- När jag såg Fröjdholmen kände jag direkt att stället var perfekt. Det är den vackraste plats jag någonsin sett, fortsätter han.
Campingen på Fröjdholmen blir förhoppningsvis knökfull av festsugna människor, det blir landskamp i fotboll, och stort fokus kommer att läggas på ekologisk mat från lokala producenter.
Naturligtvis kan besökarna även räkna med ett stort nöjes- och kulturutbud. Programmet är inte spikat ännu, men Timbuktu och Hoven Droven är vidtalade, liksom Hindenburg. Man siktar även på att få dit ett samisk band. Från Mali anländer ett antal världsartister, bland andra Tina Reeven och Amadou och Mariam.
- Det kommer att bli en hel del överraskningar också, säger MC Talka.
- I världsmusikkretsar är det Malis musik som gäller. Festivalen kommer att bli så häftig, säger Reidun Runsten, som är en av arrangörerna.
Hon träffade MC Talka för första gången när hon besökte Malis världsberömda ökenfestival Festival au désert.
Ett litet smakprov på vad som väntar sommaren 2009 kan man få redan på fredag på Storsjöteatern i Östersund. Under dagen, som är ett samarbete med Länskulturen och Sensus, har en rad lokala politiker bjudits in.
- Vi vill informera dem om vad vi planerar och vad som händer. Det är jätteviktigt att de är involverade, säger MC Talka.
På kvällen tar MC Talka, Kape, Cujo is a cat och Hindenburg plats på scenen. Hindenburg kommer förutom att spela även att berätta om sina upplevelser från Malis ökenfestival, som bandet besökte förra året.

Mer läsning

Annons