Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Timbuktu: "Alliansen måste avsättas"

Annons


Hans hemstad Malmö drabbas av alltmer våld och segregation.

Nu har Timbuktu fått nog - av den borgerliga alliansens politik.

-Jag ska göra allt jag kan för att avsätta dem, säger Skånerapparen som är aktuell med ny skiva och Sverigeturné.

Jason "Timbuktu" Diakité återvänder med sitt sjätte album och som vanligt kastar sig landets populäraste hiphopartist mellan musikstilarna, i samarbete med producenten Måns Asplund och Damn!.

Men mitt i partysvänget tecknar han en mörk bild av samtiden.

Den ack så Timbuktu-typiska albumtiteln "En High 5 och en falafel" är inte fullt så lättsam, som man först kan tro.

-Skivans röda tråd är urvattningen av det genuina, resultatet av vårt konsumtionssamhälle, där pengar har blivit en dygd och konsten bara är ett medel för att tjäna mer. Men mitt minimikrav när det gäller lön är bara "En High 5 och en falafel" - lite kärlek och lite mat, säger Timbuktu.
Beroende av musiken

Förra skivan "Oberoendeframkallande" handlade om hur karriären gav Timbuktu friheten att få jobba med det han ville, när han ville.

Samtidigt är han svårt beroende av musiken, rent kreativt.

-Jag kan inte leva utan den, tänker på musik hela tiden. Jag har aldrig skrivit så mycket låtar tidigare, berättar han om arbetet med det nya albumet.

Drivkraften? Att ständigt bli bättre, både som låtskrivare och rappare.

-Tidigare skrev jag längre verser, nu försöker jag att uttrycka mig mer koncist, precis som Peps eller Bob Marley. Det intressanta är inte det man säger, snarare det man i-n-t-e säger. Det är som skillnaden mellan en bok och en film. När du läser "Sagan om ringen" har du den fantastiska världen i huvudet. Att se filmerna är något annat.
Gillar Obama

I öppningslåten "Tänk om" beskriver han världsläget, hösten 2008 - även hur det skulle kunna vara. "Tänk om alliansen lyssnade på hiphop", rappar Timbuktu över de Balkansvängiga rytmerna.

-Jag såg en intervju med Obama när han snackar om all hiphop som han diggar: Jay-Z, Ludacris... Tungt! Jag använder också ett citat från Obama - att musik och konst inte måste vara en backspegel, utan också kan säga hur samhället borde vara.

Ett mer dystopiskt scenario framträder i "Olympiska Spelen 2012", en fiktiv framtidshistoria om en dag i Malmö, när Timbuktu först flyr från en man med kniv, sedan undan polisen och slutligen jagas av både mannen och polisen - samtidigt.

-Malmö är en fruktansvärt våldsam stad. Den "nya" svenska modellen är en hård marknadsekonomi i stil med USA, och Malmö ligger längst fram i den utvecklingen, tyvärr.
Rädsla för muslimer

Han berättar om hemstaden, hur segregationen och våldet ökar.

-Det är trist. Rädslan för muslimer växer även bland invandrare. Jag ser många problem i horisonten.

TT Spektra: Kan alliansen vända utvecklingen?

-Det verkar inte vilja göra det. Jag tvivlar på huruvida de är kompetenta att styra. Tyvärr är sossarna inte mycket bättre.

TT Spektra: Kommer du att medverka i en kampanj inför valet år 2010, med mål att avsätta alliansen?

-Absolut. Jag ska göra allt jag kan. Men vi får se i vilken form det blir, säger Timbuktu.
Annons