Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tim och Mai valde bilder av kvinnor

/
  • ”Jag gjorde tre besök  i konstmagasinet innan jag var klar med mitt urval”, berättar Tim Takeuchi framför Figurstudie av Ludvig Karsten.Foto: Henrik Flygare
  • ”Konst betyder jättemycket för mig. Jag har varit på Picassomuseet i Barcelona och på Louvren i Paris och att få göra en egen utställning var verkligen jätteroligt”, säger Mai Näsman, här tillsammans med väninnan Ewa Nordström-Johansson som hjälpt till med urvalet.
  • Arbetshästen av Salvador Dalí är Tim Takeuchis favorittavla.
  • I förgrunden Mai Näsmans favorit, skulpturen Vågen  av Gusten Lindberg.

Massor av kvinnor möter besökaren på Jamtlis konstvåning under sommaren. Tim Takeuchi och Mai Näsman har gjort varsitt urval ur museets konstsamling, och båda har fastnat för samma tema; kvinnobilder.

Annons

Det är fjärde gången Jamtli och Jämtlands läns konstförening bjuder in gäster utifrån för att botanisera i magasinen och göra ett personligt urval bland de cirka 2 000 konstverken. Syftet är att presentera samlingarna från helt olika perspektiv och i oväntade kombinationer.

– Förra gången var det två politiker som fick välja tavlor. Den här gången ville vi vara internationella och bjöd in en man och en kvinna med rötterna i Asien, berättade konstföreningens ordförande Görel Stephansson vid vernissagen i går kväll.

Tim Takeuchi som driver restaurang Mikado är japan. Mai Näsman, ägare av matbutiken Thai & Kina Livs, kommer från Vietnam.

Båda tycker det var ett roligt och hedrande uppdrag att få göra en egen utställning.

– Väldigt kul att få komma ner i konstmagasinet och se hela samlingen. Det är ju inte många som får göra det, säger Tim Takeuchi.

Efter att ha gjort ett snabbt första urval såg Tim att många av tavlorna föreställde kvinnor. Då bestämde han sig för att låta det bli temat för hela hans del av utställningen.

Där finns kvinnobilder målade av kvinnor och kvinnobilder målade av män, och Tim har funderat en del på vad som är skillnaden dem emellan.

”Det blir en skillnad, tycker jag, som kanske är lite svår att precisera, men det är en tanke som jag har haft med mig när jag gjort mitt slutgiltiga val”, skriver han i programbladet.

Mai Näsman hade bestämt sig för att välja bilder av kvinnor redan innan hon gick in i konstmagasinet. Hon tycker att feminismen har tystnat lite på sistone och ville ta chansen att lyfta fram kvinnorna på sin egen konstutställning.

En av hennes favoriter är skulpturen Vågen av Gusten Lindberg. I programbladet beskriver hon den nakna kvinnofiguren som ”utsläppt ur traditionens bojor, en frigjord tapper kämpe vilande i triumfens sköte”.

– Musiken som spelas här just nu har för mig en särskild koppling till just den skulpturen, förklarar Mai.

Ur högtalarna strömmar ”The final countdown” med Mais favoritband Europe.

Mer läsning

Annons