Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tillväxtchefen är trots allt positiv

Anna Jensén Salomonsson är tillväxtchef på Bräcke kommun och hon upplever inte att fler butiker har slagits igen i närtid.

– Och i förhållande till befolkningsminskningen är det helt otroligt. Om man däremot tittar på längre sikt så har naturligtvis en rad förändringar skett i allt från samhällsservice till handel och detta är en följd av den urbanisering som pågår, säger hon.

Hon påpekar att mindre kundunderlag och fler köpcentra i utkanten av städer inte underlättar för butiker på landsbygden men att detta fenomen också verkar påverka städer och stadskärnor som Sundsvall och Östersund.

– I Bräcke centralort har vi ett fåtal lokaler som har bytt ägare och verksamhet, många har dock funnits under lång tid. Jag upplever också att det finns en god vilja att handla lokalt.

Anna Jensén Salomonsson vill inte spekulera i orsakerna till eventuella nedläggningar men tror att det kan vara en rad olika faktorer som personliga skäl och minskat kundunderlag.

– Läget som E14 medför är en stor fördel för våra butiker och handlare.

Men tomma butikslokaler säger något annat och ger inte ett positivt intryck av Bräcke.

– Naturligtvis vore det önskvärt att de lokaler som är tomma i dagsläget så fort som möjligt fylls med verksamhet och jag vet att det finns intressenter på den kommunala lokalen vid genomfarten. Det är ett bra läge för en driftig entreprenör.

Urban Pålsson, näringslivsutvecklare vid Bräcke kommun tycker inte att man ska dra för stora växlar på att det finns tomma lokaler längs E14.

– Jag har själv varit företagare och även butiksägare på ett par ställen längs E14 i Bräcke tidigare. Jag tycker inte det är något speciell förändring som skett just nu. Det brukar finnas en eller ett par lediga lokaler i centrum av och till, säger han.

Han menar liksom Anna Jensén Salomonsson att företag kommer och går av olika anledningar och att Bräcke inte skiljer sig från många andra inlandskommuner.

– Det finns ändå drygt 30-talet ställen där man kan köpa varor och tjänster eller bara äta på i Bräcke tätort. Men tomma skyltfönster är ju ganska iögonfallande, så kanske man upplever att det är tommare än vad det faktiskt är. Sedan kan vi, liksom andra fastighetsägare, säkert bli bättre på att skylta våra tomma lokaler och det får vi ta till oss, säger han