Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tillsammans på landet

Två partiledare med stort fokus på landsbygd debatterade på torsdagskvällen i Ås. Trots de politiska utgångspunkterna på var sida om blockgränsen var de i stort överens.

Landsbygdspolitiken seglade förra sommaren något oväntat upp som en valfråga under Almedalsveckan på Gotland. Alltsedan dess försöker de etablerade partierna att positionera sig i frågorna som mer specifikt rör livet på landet och i glesbygden. Miljöpartiets Gustav Fridolin utmanade Centerpartiets Annie Lööf att debattera de respektive politiska lägrens landsbygdspolitik.

På torsdagen var debattarenan förlagd till Torsta i Ås. En bit över hundra personer lockades att följa den väntande bataljen på plats.

När de båda partiledarna presenterar sin landsbygdspolitik i form av tre kärnfulla punkter är det svårt att förstå att det är två partier i politisk opposition som debatterar. Jobben, service i glesbygd, lokalt självbestämmande och en omställning bort från fossilbränsleberoende fordon är punkter med beröring mellan de båda partierna.

Naturligtvis skiljer sig metoderna för hur samhället ska nå de olika målen mellan partierna. Och här uppkom en del sedvanligt politisk retorik om vem som gjort eller inte gjort vad.

– Om Annie får skrämmas med Stefan (Löfvén), så vill jag få skrämmas med Fredrik (Reinfeldt), protesterade Gustav Fridolin när moderatorn bad de båda blicka framåt i stället för bakåt.

Miljöpartiet vill höja bränsleskatten, något som inte alltid faller i god jord hos väljare på landsbygden som är bilberoende. Fridolin kallar det "klimathundring", om bilen körs 1500 mil per år så blir den extra kostnaden 100 kronor per månad.

– Dessa pengar ska öronmärkas för att börja producera förnyelsebara bränslen, säger Gustav Fridolin.

Centerpartiets Annie Lööf passade på att leverera ett vallöfte riktat mot glesbygden och dess kommunikationer.

– Vi ska satsa mer pengar till digital infrastruktur i glesbygd, det går vi till val på, säger Annie Lööf.

Frågan är hur de politiska konstellationerna kommer att se ut efter valet hösten 2014. Gustav Fridolin öppnade ett flertal gånger upp för långtgående politiska samarbeten under debatten med Annie Lööf.

Centerpartiet har länge kämpat för att naturresurser ska generera pengar där de produceras, till exempel vattenkraft.

– Jag är stolt över att ha fått gehör för det i partiet, säger Annie Lööf. Om Centerpartiet blir ett större och starkare parti så skulle vi även få igenom det i regeringen.