Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tillsammans lyfter vi förskolan

Förskolan ska kännetecknas av trygghet, lek och lärande. Forskning visar att det viktigaste för att höja skolresultaten är att investera tidigt i barnen. Genom att ge alla barn en bra start stärker vi deras chanser i skolan och senare i livet.

I stora barngrupper riskerar barn att inte bli sedda och inte få den tid de behöver med förskollärare och barnskötare. Dessutom riskerar stora barngrupper att leda till att personalen får en orimlig arbetsbelastning. Det minskar utrymmet för att planera och utveckla verksamheten.

I Östersunds kommun har vi ett resursfördelningssystem som anger 18 barn per grupp med 3 personal. Vi är inte nöjda med det, utan har som målsättning att minska barngrupperna. Skillnaden mellan oss socialdemokrater och andra partier som också driver frågan om minskade barngrupper, är att vi inte lovar saker som vi inte kan hålla. För att genomföra stora välfärdspolitiska reformer och hålla ihop landet krävs ett samspel mellan den lokalt beslutande nivån och riksdag och regering. Med en socialdemokratiskt ledd regering skapas förutsättningar för en ordentlig ambitionshöjning av förskolan. Vid ett maktskifte i höstens riksdagsval kommer Socialdemokraterna att satsa 1,1 miljarder kronor i fler lokaler och mer personal i förskolan. Målet är att inget barn mellan 1 och 3 år ska gå i en barngrupp med fler än 15 barn. Som politiskt ansvarig för förskolorna i Östersunds kommun välkomnar jag naturligtvis denna omprioritering. I åtta år har Moderaterna valt att lägga resurserna på skattesänkningar. Vi socialdemokrater vill satsa på barnen.

I Östersund påbörjar vi arbetet med att minska barngrupperna, under de närmaste åren kommer vi att öppna minst åtta nya förskoleavdelningar. Vi ser fram emot att tillsammans med en socialdemokratisk regering arbeta för att ge barnen bästa möjliga start i livet.

Björn Sandal, ordförande barn- och utbildningsnämnden i Östersunds kommun (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel