Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tillsammans kan de stärka arbetarkvinnors villkor

Det har väl knappast undgått någon att feminismen är på frammarsch. Feministiskt Initiativs framgångar i EU-valet är bevis för att det behövs en diskussion om ojämställda strukturer. När Fi går framåt inser även andra feministiska partier att politiska förslag för att uppnå jämställdhet måste prioriteras högre.

Miljöpartiet beslutade nyligen att jämställdhet ska vara ett av deras fokusområden inför höstens riksdagsval. De lyfter förslag som kvotering till bolagsstyrelser och fler pappamånader. Miljöpartiet är inte det enda parti som utgår från kvoteringsfrågan när de väl pratar jämställdhet. Inget fel med det, men frågorna har diskuterats i många år, utan att något händer. Och frågan är om det verkligen är kvoteringar i styrelser som är högsta prioritet.

Representation i bolagsstyrelser är viktigt, men i slutändan är det en reform som främst gynnar medelklasskvinnorna, akademikerna. Det är bra att fler partier tar upp jämställdhetsfrågan. Men alla partier har det gemensamt att de glömmer arbetarkvinnorna. De som sliter ut sig som vårdbiträden, undersköterskor och lokalvårdare behöver bättre arbetsvillkor, rätt till heltidsanställningar och satsningar på arbetsmiljö.

Fackförbundet Seko strejkar just nu och många tåg står stilla. Sekos i allra högsta grad rimliga krav är att begränsa tim- och deltidsanställningar. En fråga som är minst lika aktuell inom kvinnodominerade yrken. Därför är det glädjande att LO nu sluter upp bakom Seko och visar att den typen av anställningar inte är okej. Det är något att hålla fast vid i fall LO-anslutna inom exempelvis Kommunal skulle ställa liknande krav som Seko.

Glädjande är det också att Feministiskt Initiativ meddelar att de kommer ansluta sig till den socialdemokratiska partigruppen i EU-parlamentet. Ett samarbete mellan Fi och Socialdemokraterna i EU kanske kommer kunna lyfta jämställdhetsfrågan till mer än bara en symbolfråga. Klassperspektiv har Socialdemokraterna alltid varit bra på, och med en stark feministisk röst som samarbetspartner kommer förhoppningsvis arbetarkvinnors arbetsvillkor hamna på agendan.

Fokus i jämställdhetsdebatten måste förflyttas till de stora frågorna. Dåliga arbetsvillkor inom välfärdssektorn är bara ett exempel på en fråga där klassperspektivet och jämställdhetsperspektivet hänger ihop. Alla tjänar på en jämställdhet som byggs underifrån. Jämställdhetsdebatten behöver ett klassperspektiv.