Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Tillsammans är vi starka"

För 1,5 månad sedan startade Therese Pettersson sidan "Hjälp Kassen i Jämtlands Län" som hjälper behövande i Jämtland när inkomsterna inte räcker ända fram.

Annons

Allt började med att Pettersson såg en sida på Facebook som hjälpte behövande. För cirka 1,5 månad sedan föddes idén om att skapa en egen Facebooksida för att hjälpa människor i nöd. Människor som har mer utgifter än inkomster. Sidan "Hjälp Kassen i Jämtlands Län" startades på Facebook.

– Jag startade den mycket för att man vet att folk behöver hjälp och jag har hört om människor som inte fått hjälp, säger Pettersson.

Under informationen på sidan går det att läsa "Ingen vet när vi själva kanske behöver en hjälpande hand. Tillsammans är vi starka". Therese Pettersson berättar att de hjälper till med saker som exempelvis mat, leksaker och kläder.

Ganska snart bjöd hon in Sara Sjöling Njord att hjälpa till på sidan som administratör.

– Jag sa ja direkt, säger Sjöling Njord.

Rent praktiskt går det till så att människor söker hjälp genom privata meddelanden till administratörerna på sidan. En efterlysning går ut efter det som behövs. Pettersson åker då runt i sin privata bil för att samla in. När allt som behövs är insamlat kör hon runt och delar ut hjälpkassarna.

Hittills har de gett iväg 11 matkassar och 2 kassar med barnkläder.

De båda är rörda över människors givmildhet samtidigt som de är besvikna på samhället.

– De vi hjälper får inte hjälp av sociala, säger Pettersson.

Gruppen har under den senaste veckan vuxit med 200 personer.

– Det är många som skriver och vill ge, säger Sjöling Njord.

De som får hjälp är anonyma, givare och mottagare träffas inte. Responsen från de som får hjälp är överväldigande.

– En som jag träffade blev så glad att hon började grina, hon hade inte fått hjälp av sociala, säger Pettersson.

Båda två jobbar ideellt med Facebooksidan.

Hur finner ni tid till detta?

– Man får igen av att se hur lyckliga människorna blir av att få hjälp, säger Pettersson.

De berättar att de sökande är människor från alla åldrar men att många är ensamstående med barn.

Så fort de skriver ut något på sidan är det många som skriver att de kan hjälpa.

– Människor är så fantastiska och vill hjälpa till, säger Sara Sjöling Njord.

– Utan dem vore vi ju ingenting, Therese Pettersson.

Linn Berglin (S) är socialnämndsordförande i Östersunds kommun, hon är imponerad av det arbete Therese Pettersson och Sara Sjöling Njord gör.

– Det är fantastiskt att det finns människor som engagerar sig på det här sättet och hjälper andra människor, men det borde inte vara ett samhälle där man måste be om hjälp såhär, säger Linn Berglin.

Är inte det här något samhället ska stå för?

Hon berättar att det finns en riktnorm i Sverige i dag för vilka som har rätten att få försörjningsstöd.

– Det görs en individuell bedömning och utifrån det får man ett beslut. Man måste lämna in vilka inkomster och utgifter man har, säger Berglin.

– Sen förstår jag att det är tufft ändå. Det är ett tufft samhälle vi har i dag. Det är fler som hamnar i den situationen i dag att de inte har någon inkomst, säger Berglin.

Vad beror det på?

– Vi har en hög arbetslöshet och speciellt en hög ungdomsarbetslöshet. Det beror även på att man hamnar utanför andra försäkringar som vi har i samhället, exempelvis försäkringskassan och a-kassan.

Berglin berättar att normen i dag för försörjningsstödet för en vuxen människa är en skälig hyra och 2950 kronor per månad. Till det kommer övriga utgifter på 930 kronor, vilket ger ungefär 3800 kronor per månad.

Vi har pratat med en sjukpensionär som har 2200 kronor per månad över efter att räkningarna är betalda, för det ska hon även ge mat och kläder till sina två tonårsdöttrar. Tycker du det låter rimligt?

– Det är jättesvårt att svara på eftersom det handlar om en individuell bedömning som en socialsekreterare har gjort utifrån utgifter och inkomster. Men man får överklaga beslutet. Jag förstår att det är en tuff situation att leva på försörjningsstöd. Det här är de normer vi har att arbeta utifrån, det är tufft det är det. Men de är uträknade för att man ska klara sig. Men man ska inte gå länge på försörjningsstöd utan det ska vara temporärt.