Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillfällighet bakom många tonårsmord

Antalet ungdomar som tar livet av människor varierar stort från år till år. Det är tillfälligheter som avgör, hävdar Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

Hittills i sommar har flera unga människor mördats i Sverige.

Annons


Det kanske mest uppmärksammade fallet är mordet på en 15-årig flicka i Stureby i södra Stockholm i början av juni. Två jämnåriga, en pojke och en flicka, åtalades i fredags misstänkta för dådet. Under helgen skedde ännu ett mord på en tonåring. En 16-årig flicka dödades efter en privat fest i Borås.
Jerzy Sarnecki har granskat statistiken sedan början av 1990-talet över antalet ungdomar mellan 16 och 19 år som misstänkts för mord, dråp eller misshandel med dödlig utgång. Antalet fall varierar från 3 till 17 per år.
– Variationerna är stora därför att det handlar om slumpmässiga händelser. De är mycket sällsynta, säger Jerzy Sarnecki till TT.
Ingen trend
Han ser ingen trend alls i den här typen av grova brott som begåtts av ungdomar.
– Det har sett ut så här länge nu, tillägger han.
Enligt Sarnecki begås högst ett par mord varje år där en tonåring dödat en annan tonåring.
– Oftast är det då pojkar som dödar pojkar, förklarar han.
Jerzy Sarnecki ser inget samband mellan flickmorden i Stureby och Borås.
– Det är två mycket tragiska händelser som av en tillfällighet råkar komma tätt på varandra, säger han.
Ovanligt mord
Jerzy Sarnecki ser mordet i Stureby som synnerligen ovanligt. Han kan inte erinra sig ett liknande fall i svensk kriminalhistoria.
– Sådana här historier med svartsjuka och intriger är typiskt för tonåringar men de brukar sluta med ett fruktansvärt gräl på skolgården eller liknande, men aldrig att någon blir dödad, säger Jerzy Sarnecki.
Det finns ingen samlad statistik över ungdomsvåldet i landet hittills i sommar.
– Normalt brukar våldet mot ungdomar minska i statistiken på somrarna och det beror oftast på att skolorna är stängda. Det är som regel skolorna som brukar göra en anmälan, säger Leif Petersson, statistiker, vid Brottsförebyggande rådet, Brå, till TT.
Chefen för ungdomsroteln vid Citypolisen i Stockholm, David Beukelmann, ser ingen ökning av ungdomsvåldet i Stockholms innerstad.
– Min känsla är att de grova brotten inte varit framträdande i sommar, säger han.

Mer läsning

Annons