Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tillfällig höjning av Rörströmssjön

Dammen vid Flyn behöver undersökas och därför vill man höja vattenståndet i Rörströmssjön under tiden. Åtgärder måste vidtas för de fastigheter som brukar vara särskilt utsatta vid höga vattennivåer, anser miljö- och byggnämnden.

Ångermanälvens vattenregleringsföretag har ansökt om att tillfälligt få höja vattenståndet i Rörströmssjön till + 262 meter över havet. Anledningen är att dammen vid Flyn behöver undersökas inför kommande underhållsarbeten. Vattenregleringsföretaget bedömer att den tillfälliga höjningen inte kommer att medföra några skador eller olägenheter. Två fastigheter har identifierats som särskilt utsatta vid höga vattennivåer i Rörströmssjön.

Miljö- och byggnämnden i Strömsunds kommun anser att innehavarna till de två fastigheter, som anses som särskilt utsatta, bör informeras personligen innan vattenståndet höjs. De bör också ges telefonnummer till en jouransvarig på vattenregleringsföretaget som de kan kontakta om problem skulle uppstå. Teknik- och serviceförvaltningen bör också informeras, såsom ansvarig för den kommunala vattentäkten i Rörström.

Nämnden anser vidare att vattenregleringsföretaget ska ha utrustning och personal i beredskap för att vid behov kunna invalla berörda fastigheter.