Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tillbakablickar och visioner i Krokoms gångtunnel

Gångtunneln i Krokoms centrum får sig ett rejält ansiktslyft under kulturveckan.
Ett gäng ungdomar målar, tillsammans om tunneln under ledning av konstnären Henrik Ljusberg.
Tema för målningen är "Då, nu och sen".

Under Kulturveckan i Krokom målas tunneln som förbinder gamla och nuvarande centrum om.

Det är konstnären Henrik Ljusberg som leder samverkansprojektet mellan Krokoms byförening, Krokoms konstförening och Krokoms kommun.

Upplägget är att Henrik målar ena väggen av tunneln under temat "dåtid" och en grupp Krokomsungdomar tar sig an den andra väggen genom temat "framtid".

Själv är Henrik Ljusberg på plats hela veckan vid tunneln och ungdomarna ansluter under eftermiddagarna när det inte pluggar.

– Det är riktigt kul, särskild de dagar som det är så vackert höstväder, säger Henrik Ljusberg.

En del av deltagarna har aldrig hållit i en sprayburk tidigare men tar sig förutsättningslöst an uppgiften.

– Det har funnits utrymme att testköra lite innan vi gav oss på tunneln. De är förvånansvärt modiga, det dök upp lite frågor i början men sedan har de kört på.

Motiven har gruppen diskuterat sig fram till gemensamt.

– Det har blivit intressant, för alla har sin egen bild av framtiden. Det blir inte ett sammansatt motiv utan flera bilder som vävs samman.

Det var efter en utställning på gamla lanthandeln i Krokom som Henrik Ljusberg blev inbjuden att hålla ett föredrag för Krokoms konstförening.

– Efter föredraget blev de intresserade och tyckte det var spännande med graffiti. Vi diskuterade och kom fram till att vi på skulle göra något med tunneln, säger Henrik Ljusberg.

David Grahn Hellberg är en av ungdomarna som målar Krokoms framtid på en av väggarna. Han studerar på konstakademins arkitektskola i Köpenhamn och är hemma i Krokom tillfälligt.

– Grunden är att vi använder oss av tre huvudkulörer och ett antal nyanser av dem. Vi har skissat upp hela väggen innan, så vi har allt klart för oss innan vi börjar, säger David Grahn Hellberg.

Graffiti är en helt ny erfarenhet för honom och skiljer sig väldigt från tecknandet på utbildningen.

– Jag har inte sprayat tidigare så det är bra med experthjälp från Henrik. Vad framtiden innebär för olika människor är intressant. Det är även en utmaning att tänka i symboler, som är nödvändigt i ett sådant här arbete, säger David Grahn Hellberg.

– Ytan är så stor så man får backa en bra bit för att se hur perspektiven blir och eftersom det här är nytt för mig är det också svårt att föreställa sig exakt hur slutresultatet kommer att bli. Det kommer att bli väldigt spännande.

Invigningen av konstverket sker under lördagen.