Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillbaka till tonåren med M83

Annons


M83 lämnar oljudet och närmar sig pop. Nu besöker bandet Sverige med sitt nya album.

-Med den här skivan ville jag återskapa känslan av att vara tonåring, säger frontmannen Anthony Gonzalez.

M83 är Anthony Gonzales - en fransman, ett band. Sedan bandkompisen Nicolas Fromageau hoppade av skriver han all musik själv, men live och i studion har han med sig en trio musiker. Det kan nog behövas. M83 låter stort. På nya "Saturdays = youth" har Anthony Gonzalez lämnat sitt skräniga förflutna. Musiken på skivan är luftig och drömsk, samtidigt som många spår närmar sig traditionell pop. Anthony Gonzalez kallar skivan en hyllning till tonåren.

-Med den här skivan ville jag återskapa känslan av att vara tonåring. Den är också en hyllning till 80-talet, det är en av de viktigaste perioderna i musikhistorien, säger han.

TT Spektra: Varför tycker du det?

-Det finns så mycket bra band från den perioden och produktionerna är kristallklara. Det finns mycket känslor i 80-talsmusiken. När jag lyssnar på musik och när jag skriver musik vill jag att det ska kännas som att vara ute och resa.

TT Spektra: Du jämförs ofta med My Bloody Valentine och shoegazing-scenen, vad tycker du om det?

-Det känns bra, det är fantastisk musik. Men det lustiga är att jag inte hade hört My Bloody Valentine när jag skrev min första skiva. Då lyssnade jag på tysk krautrock och Sonic Youth.

TT Spektra: Varför en skiva om tonåren?

-Jag har så mycket bra minnen från den tiden. Jag hängde med ett gäng vänner och skrev musik, festade och rökte gräs. Det var en experimentell period, jag upptäckte nya band, kärlek. Jag tror att det är en viktig tid i allas liv, tonåringar är väldigt fascinerande, de kan vara så rörande.

TT Spektra: Så det är en romantisk bild?

-Absolut. Det är bara tonåringar som kan vara romantiska. När man växer upp blir allting skit.

Mer läsning

Annons