Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tillåter man trädgårdsavfall finns risk att även annat samlas

Miljö- och hälsoskyddsinspektör Annika Berglund vill förklara hur det gick till när Fjällsjö Framtid inte längre fick tippa löv och ris vid gamla soptippen.

Fjällsjö Framtid uppger i LT:s artikel att kommunens miljöförvaltning satt stopp för såväl föreningen som kommunen att få tippa löv och ris på gamla soptippen vid sågverket i Backe. Miljö- och hälsoskyddsinspektör Annika Berglund tycker inte att det är en rättvis beskrivning, och vill därför informera om hur det gick till:

– Det som hände var att personal från miljö- och byggavdelningen och från teknik- och serviceförvaltningen gjorde en gemensam inspektion på platsen. Anledningen var att det hade samlats en stor mängd skrotbilar, tomfat, gamla oljecisterner, järnskrot, kylskåp och liknande.

– Samtidigt höll en person från Fjällsjö Framtid på att lasta av trädgårdsavfall, och därför upplyste man honom om att teknik- och serviceförvaltningen inte hade gett något tillstånd till föreningen att lämna avfall där. Den person som tidigare lovat detta hade inte befogenhet att lämna något sådant tillstånd.

Annika Berglund uppger att man, enligt förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd, får mellanlagra upp till tio ton icke farligt avfall utan anmälan eller tillstånd:

– Det är dock upp till kommunen, i egenskap av markägare, att besluta om man vill ha en mellanlagring på platsen eller inte.

Hon påpekar att erfarenheten visar att om man tillåter mellanlagring av trädgårdsavfall så finns stor risk att även annat avfall samlas på platsen.