Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till sist får någon ta ansvar

Den förre isländske stats ­ministern Geir Haarde från det liberalkonservativa Självständighetspartiet ställs inför riksrätt.

En specialdomstol får nu avgöra om åtal ska väckas. Bakgrunden är att tre banker förstatligades på hösten 2008 för att undvika att de skulle gå omkull och väldiga underskott övertogs därmed av den isländska staten.

Lilla Island , med en befolkning ungefär så stor som i Jämtland och Västernorrland tillsammans, har i dag en utlandsskuld på 40 miljarder kronor. En kommission tillsatt av regeringen har tidigare rekommenderat riksrätt också mot tre andra före detta ministrar, varav en är konservativ och två är Socialdemokrater. Det har dagens socialdemokratiska statsminister Johanna Sigurdardottir motsatt sig med motiveringen att det inte leder någonstans, och en regeringskris var nära bland de rödgröna styre styre som tillträdde i krisens spår. Det ligger en del i argumentet. Problemet är politiskt och här är det förstås de konservativas nyliberala övertro på den oreglerade finansmarknaden, som bör ställas inför folkets domstol i val. Men det är svårt att känna annat än glädje över att någon till sist tvingas ta ansvar för den katastrof som girighet och nyliberalism drog över Island.

”Det är svårt att känna annat än glädje över att någon till sist tvingas ta ansvar för den katastrof som girighet och nyliberalism drog över Island