Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till sist är det politiken som avgör valet – inte partiledarna

Annons

Hur svarar Du på frågan: vilket förtroende har Du för Moderatledaren Fredrik Reinfeldt?

Det naturliga för mig vore att säga att jag saknar allt förtroende för hans politik. Men om intervjuaren då säger att frågan inte handlar om politik utan om Reinfeldts person; vad blir då svaret?

Kanske att han är en kompetent utförare av en politik för ökade klyftor och för mer till dem som redan har sitt på det torra.

Om man sen kokar ner svaret till frågan har du stort eller mycket förtroende respektive litet eller mycket litet förtroende för partiledare Reinfeldt, så är frågan om den upplysning vi fått genom svaret har något värde annat än som en allmän popularitetsbarometer.

Jag tvivlar inte på att det är bättre för ett parti att ha en ledare som är populär i mätningar som dessa – som Reinfeldt – än att ha en som är mindre populär – som Socialdemokraternas Mona Sahlin. Men det säger uppenbarligen inte särskilt mycket om hur partisympatierna påverkas.

Värre än Sifomätningen i söndagens Aftonbladet är därför gårdagens Skopmätning som redovisas i SVT:s text-tv, där det handlar om förtroendet för regeringens arbete. Den frågan är ju betydligt närmare knuten till frågan om vilken politik som förs än när frågan handlar om partiledarna.

En regering kan falla på misstag, eller upplevda misstag, som exempelvis regeringen Perssons hantering av tsunamikatastrofen julen 2004. Det är mindre troligt att en normalhantering av regeringsåtagandena påverkar röstandet i valet särskilt mycket. Regeringsfrågan avgöras snarare av ideologiska val. Hur många resonerar som den väljare i Aftonbladet som i går säger att hon tänker byta block till de rödgröna därför att priset för skattesänkningarna, i form av försämringar för sjuka och arbetslösa, gått för långt?