Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till minne

/

Annons
Lars Pirak
Jokkmokk
Konstnären, slöjdaren, jojkaren och berättaren Lars Pirak avled den 2 oktober i Sunderby sjukhus efter en tids sjukdom. Han blev 76 år. Hans närmaste är makan Astrid och barnen Mikael, Elisabeth och Katarina med familjer.
Lars Pirak var född 1932 i Luovvaluokta vid fjällsjön Karats inom Tuorpons sameby, åtta mil från Jokkmokk; en tid när det samiska stod starkare och mer uppenbart än i dagens samhälle. Det har också präglat Lars Piraks gärning. Det samiska språket, det traditionella hantverket, den samiska berättarkonsten, de vilda djuren, men kanske först och främst renen.
Lars Pirak var en framstående personlighet, debattör och mångfasetterad samisk konstnär med internationell ryktbarhet. Hans konst betraktas som klassiskt och visuellt pregnant med tydliga inbrytningar av ett nutida konstnärligt egensinne. Lars Pirak var en formförnyare inom samisk bildkultur och arbetade medvetet med förenklingar för att signalera dess historia: detta gäller inte minst för hans stora produktion av duodji, sameslöjd.
Lars Pirak var en av de första, och den mest mångsidiga, att förnya det samiska hantverket. Sitt genombrott fick Lars Pirak med knivar, kåsor och andra föremål snidade i trä och renhorn. Till exempel har hans saltkarsripor i horn, med ströskedens skaft som en bred fågelstjärt, rönt stor uppmärksamhet.
Lars Pirak började sin studiebana på 1940-talet med slöjdstudier på Samernas folkhögskola i Jokkmokk. Till skolan har han återvänta många gånger som lärare efter att ha utbildat sig till slöjdlärare på Näs seminarium. Under tidigt 1950-tal studerade Lars Pirak på Konstfack och hans intresse för möbelsnickeri fick honom att under flera perioder återvända till Carl Malmstens utbildningar i Stockholm.
År 2003 utnämndes Lars Pirak till hedersdoktor vid Umeå universitet. Sedan 1950 har Lars Piraks konst visats runt om i Sverige och internationellt, till exempel vid världsutställningen i New York samt i Canberra, Basel, Helsingfors och Tokyo.
Nils-Henrik Sikku

Mer läsning

Annons