Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till dig som tvekar

Imorgon är det val till Europaparlamentet.

Du behöver inte rösta. Du får välja att stanna hemma, kolla på tv-serier, hångla med din partner eller vara bakfull hela dagen. Ingen kommer tvinga dig att gå till en vallokal.

Du kommer inte bli straffad om du struntar i det. Ditt ansikte kommer inte klistras upp på elskåp eller anslagstavlor med texten “förrädare”. Ingen kommer märka det.

Jag är säker på att du tycker saker. Oavsett om du ser dig som höger, vänster, mitten eller ingenting: du tycker något. Det kan vara vrede över att det sitter abortmotståndare i Europaparlamentet eller sorg över det faktum att högerextrema partier växer i hela Europa.

Kanske är du en av dem som vände ryggen till Jimmie Åkesson när han var på besök.

Kanske var du inte där men blev glad över att så många andra var det.

Kanske har du knappt märkt att det är val imorgon. Det spelar ingen roll, du tycker något.

Många ogillar EU. Röstade nej till EU och EMU. Tycker att överstatlighet och mer makt till Strasbourg och Bryssel är fel. Några stannar säkert hemma på valdagen på grund av det. Det är också åsikter att ta på allvar. Men att stanna hemma är inte att protestera. Det är att tystna.

Andra dagar på året så är våra röster olika starka. Det spelar oftast större roll vad Fredrik Reinfeldt tycker än vad min mamma säger. Rika människor har mer makt än studenter.

Du behöver inte rösta. Ingen kommer märka om du stannar hemma.

Detta är problemet: om du inte röstar kommer ingen märka dig.

Ingen kommer behöva bry sig om vad du tycker.

Då har du inte gjort något för att din röst ska höras i Europaparlamentet.

I stället är det andra som får bestämma.

Om du stannar hemma imorgon får du snällt lita på alla som orkade. Då representeras du i flera år av alla som sa till sin partner “du, vi hånglar och röstar samtidigt”.

Europaparlamentet kanske känns långt bort. Från gatorna och skogarna här till mötesrummen där besluten tas. Ekonomiska krisen, högerextremism och abortmotstånd berör dig ändå. Partierna där tar beslut som har med dig att göra.

Om du går till en vallokal imorgon så hörs din röst ända in i Europaparlamentet.

Politikerna behöver inte bara lyssna på dig, du bestämmer vilka som ska vara politikerna. Om du röstar kommer dina åsikter märkas, du kommer påverka hela Europa.

Du behöver inte rösta.

Men jag hoppas verkligen att du gör det.

Jag hoppas att du höjer din röst imorgon.