Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till alla oroliga vill GO komma med ett uttalande

Medan ni sitter och slöar i solgasset finns en institution som jobbar till förmån för åtminstone halva mänsklighetens fromma. GubbOmbudsmannen. GO firar inte påsk, pingst eller Kristi Himmelfärdsdag. GO har hela tiden örat mot rälsen för att i ett tidigt skede kunna upptäcka annalkande spörsmål. Redan för tre veckor sen började GO jobba med frågan som dyker upp med en klockas punktlighet varje år vid den här tiden.

Ni vet förstås redan vad det gäller. Ni kanske redan har försökt göra som ni tror är rätt utan att vidtala någon expert. Men frågan som efteråt givetvis gnager er är: Gjorde jag rätt? Hade det kunnat göras annorlunda? Vad säger GO? De senaste veckornas brevskörd visar med all önskvärd tydlighet att det är många som undrar.

Till alla oroliga vill GO komma med ett uttalande: Sjön verkar ha gått upp. Flaket har nog släppt sitt isande grepp. Bilbingopremiären är överstökad. Dygnsmedeltemperaturen ligger på plussidan. GO menar att det nog nu är ganska riskfritt om man är försiktig. Man kan ha med ett par i en ryggsäck om man vistas på platser där inte solen riktigt kommit åt. Men den samlade bedömningen är att det nu är ganska ofarligt att dra av de långkalsonger som bäddat in spindelbenen sedan i mitten av september. Men håll lite utkik i väderrapporterna. Järnnätterna nalkas så det kan finnas en viss risk med att lämna benkläderna på för stort avstånd.

Har du begått ett misstag så är GO:s erfarenhet att det oftast går att hålla värmen i benen med ganska små medel. Tänk dig följande scenario: I den flödande vårsolen har du vågat dig hemifrån med bara ett par korta Jockeykalsonger under gabardinbrallorna. Plötsligt slår vädergudarna till och överöser dig med aprilväder. Snö, blåst och oförutsedd kyla. Har du en livsmedelsbutik på nära håll kan du alltid skynda dit och för att inte stå som en fåne utan ha ett ärende kan du alltid kolla om det finns någon utgången skinka eller en klase bruna bananer till extrapris. Du kan också fråga om du kan få några gamla tidningar. Smit in på kundtoan och vira in dina nedkylda ben i några ark tidningspapper. Det syns garanterat inte utanpå byxorna och ger en skön värme så att du hinner hem innan dina frostnupna lemmar ger varaktiga men.

Ända fram till midsommar bör man vara lite på sin vakt. Nej, nu börjar det här bli fånigt, men det kan alltid vara på sin plats med ett varningens ord. Ni kan trots allt vara någorlunda lugna. Klimatförändringarna och det allt varmare vädret gör att man nu mycket mer sällan än förr hör talas om folk som förfryser pungen. Fortsätter den här utvecklingen kan jag säga till alla som håller på och utvecklar nya benkläder att det kanske inte är någon större mening med att vara med i SVT:s uppfinnarprogram Draknästet och gaffla om er nya uppfinning.