Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tiggarna slipper fira jul i bilen

Det mest akuta kommer att ordnas för Östersunds EU-migranter. Mat, kläder och boendet ska lösas innan julaftonen.

Annons

Det var inte i går man satt och hörde ett sådant enigt kommunfullmäktige i Östersund. Samtliga partier var överens om att tiggarna kommer att behöva ett varmt hus att hålla till i innan julen kommer och decemberkylan slår till på riktigt.

Det nyblivne kommunalrådet Anders Edvinsson (S) kallade samman bland annat Svenska kyrkan, andra hjälporganisationer och kommunfullmäktiges gruppledare för samtliga partier för ett par dagar sedan.

Situationen var akut och samhället behövde stötta EU-migranterna som finns i Östersund. Redan då visade en kartläggning att det finns cirka 40 EU-migranter och åtminstone 14 av dem, både vuxna och barn, hade ingen annanstans att bo än i sina bilar.

Svenska kyrkan sökte efter detta möte 100 000 kronor för att kunna samordna än hjälpinsats fram till april nästa år.

"Att samordna en insats på det här området över vintern kommer att ställa krav på att det finns en person som svarar för samordningen. Svenska kyrkan i östersund kan ta på sig en samordnarroll, men vi ser inte i dagsläget att vi har personaltid att avsätta i den omfattning som behövs", skriver kyrkan i sin ansökan.

På torsdagens kommunfullmäktige gjorde politikerna upp om saken.

– Under pausen nu kallade vi samma gruppledarna och redogjorde för den här ansökan. Då var vi rörande eniga om att tillmötesgå ansökan, säger Anders Edvinsson.

Kommunstyrelsens ordförande, AnnSofie Andersson (S) kommer under fredagen att ta ett så kallat ordförandebeslut om att bevilja pengarna.

– Konkret handlar det om en summa pengar, att kommunen ska vara ett bollplank och att hitta en lokal som de kan administrera det här natthärbärget i, säger Anders Edvinsson.

Läs mer: "Den dagen någon fryser ihjäl på gatan är vi alla skyldiga"