Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tiggarförbud inte lösningen

Civilminister Ardalan Skekarabi (S) flaggar för utreda ett eventuellt förbud mot tiggeri i Sverige. Han vill undersöka vilka erfarenheter man har i Danmark, Norge och London. Tanken är förankrad hos statsminister Stefan Löfven (SVT 18 augusti). Frågan är uppenbart känslig.

Bara tanken att utreda förbud mot tiggeri, har utlöst en intensiv debatt, med mycket skilda åsikter från vänster till höger. Och i mitten är man splittrad. Men argumentationen är ibland beklämmande svag.

"Att be om hjälp kan aldrig vara olagligt." säger ledare i Aftonbladet (20 augusti). Men det är ju inte alls detta problemet gäller.

I dag vet vi att tiggeriet - framförallt av romer från Rumänien och Bulgarien - delvis är organiserat av kriminella landsmän och/eller förtryckare i den egna gruppen, som tar betalt för att tiggare ska få använda vissa populära platser (framförallt i storstäderna).

Tiggare bryter inte sällan mot lagen och stannar här mer än de lagliga tre månaderna enligt EU-lag. Den fria rörligheten inom EU bygger på att folk ärligen försörjer sig genom eget arbete - inte genom att tigga.

Vissa tiggare ockuperar platser där de bosätter sig provisoriskt utan rimliga sanitära förhållanden. Trots att detta är olagligt, har det visat sig mycket svårt för myndigheterna att avhysa ockupanterna. Tiggeriverksamheten generera också trafficking och annan kriminalitet, typ stölder.

Vissa debattörer säger att förbud är ingen lösning på fattigdomsproblemet. Nej, självklart inte! Men det problemet måste lösas på plats i Rumänien och Bulgarien. Det finns minst två miljoner romer i Rumänien och många är fattiga. Men man kan ju föreställa sig hur det skulle bli om mängder av dem kom hit för att tigga. I dag är de några tusen och det märks.

Det finns utvecklingsprogram i Rumänien och Bulgarien för romer (bla finansierade av EU), men en del av problemet är att tiggarna tjänar mera på att tigga här i landet än att arbeta där hemma.

Hur som, är det i deras hemländer problemet med marginalisering, förtryck och fattigdomen måste tacklas. Detta har också de flesta som sysslar med hjälpverksamhet förstått och varje hjälporganisation med självaktning har nu projekt för romer i Rumänien och Bulgarien. De givmilda människor här i landet som ger tiggarna pengar borde reflektera över detta och istället ge sina slantar till hjälporganisationer på plats och inte genom sin givmildhet - och samvetsfrid? - hålla tiggarna kvar i en tiggartillvaro.

Alf Ronnby

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel