Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tidsresa när järnvägssträcka firar 100 år

På lördag förflyttar sig byn Sikås hundra år bakåt i tiden, då ångloken trafikerade inlandsbanan och pigor och drängar tog en svängom på banvallen.

Historiens vingslag breder ut sig över Jämtlands Sikås på lördag, då Inlandsbanans ånglok kommer till byn. Anledningen är att tågtrafiken på sträckan Östersund – Ulriksfors firar 100 år.

Inne i stationshusets väntsal berättar gamla fotografier om järnvägsepokens inträde och storhetstid. Därute är hela området inramat av gamla traktorer och veteranbilar, för denna dag är det också vårmarknad i Sikås.

Marknadsstånd och knallar, musikunderhållning ute och inne, ponnyridning, hundar och barnaktiviteter, där allt anknyter till sekelskiftestemat. Hungriga besökare kan som i forna dagar gå in på Hotell Sikås för att få ett skrovmål, och ute på området finns kaffe, kolbullar, mängder med olika lokalproducerade matvaror och Sikås-Bua har förstås öppet.

Bland allt detta spektakel så kommer det att vimla av torpare, grosshandlare, rallare, bönder, pigor och drängar.

– Ja, vi hoppas ju att de klär ut sig, det kommer vi att göra i alla fall, säger Margit Andersson på Sikås-Bua.

Den som klär ut sig bäst får också ett pris, i form av ett resepresentkort.

Tåget avgår från Östersunds Central klockan 9 på morgonen och ankommer till Jämtlands Sikås cirka 10.40. Det står stilla i Sikås till klockan 12 och fortsätter därefter till slutstationen Ulriksfors. På återvägen plockar det upp resenärerna i Sikås klockan 15 för vidare avgång till Östersund.

– Det blir problem när vi kommer till Ulriksfors, säger Otto Nilsson, vd för Inlandsbanan AB, och som även kommer att jobba som konduktör under resan.

– Den vändskiva som finns där är trasig, så vi får koppla från vagnarna och köra på ett annat spår där vi kopplar på igen, men då får loket backa till Östersund.

Margit Andersson vet att det kommer mycket folk på lördag.

– Tåget är fullbokat, det kommer minst ett par hundra personer med det.

Enda orosmolnet är just molnen, och den nederbörd som förutspåtts ska komma ut ur dem, nämligen snö.

– Vi får göra det bästa av det, vädrets makter rår ingen på.

Arrangörer är byföreningarna i Sikås, Sikås-Bua, Cimac Byggvaror, Sikås Hotell, Kangas presentbod och Inlandsbanan.