Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tidspressat filmskapande i Noomaraton

I helgen, 7-8 september, arrangerar Filmpool Jämtland filmtävlingen Noomaraton, som avgörs på tid. Flera lag är redan anmälda.

Annons

Så här går det till: Deltagarna tävlar i lag på max fyra personer. När starten går har lagen 24 timmar på sig att skapa en film. Allt man får veta är tre platser, tre föremål och ett tema. Informationen släpps via sms och mejl klockan nio på lördagsmorgonen. Sedan har de tävlande ett dygn på sig att göra en kortfilm på max fem minuter. När filmen är klar laddas den upp på Filmpool Jämtlands Youtube-konto. En jury på tre personer bedömer filmerna utifrån kriterierna. 

– Det som brukar vara avgörande är hur skickligt skaparna lyckas väva in platserna, föremålen och temat i filmen. Allt ska inte bara kastas in utan kännas som en naturlig del av handlingen, säger Jamie Noakes vid Filmpool Jämtland.

Ett vinnande lag och ett så kallat "wildcard" koras fredag 13 september på Designcentrum i Östersund då alla bidrag visas vid lunchtid för allmänheten. Segrarna får åka till Filmhuset i Stockholm och delta i den nationella finalen 28 september. I potten finns ett pris på 10 000 kronor.

– För två år sedan var det faktiskt ett "wildcard" från länet som vann hela riksfinalen, så man kan aldrig veta, säger Jamie Noakes.

Totalt deltar 17 län i maratonfilmtävlingen som är öppen för alla oavsett ålder.