Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tidsfristen förlängd för Kälarne högstadium

Nedläggningen av Kälarnes högstadium skjuts upp.

Nu får skolan ett år på sig att visa att den ska vara kvar – men för skolan i Pilgrimstad ser det mörkt ut.

Annons

På onsdagens kommunstyrelse kommer det tas beslut om skolan i Pilgrimstad ska läggas ner. Enligt en utredning som kommunens tjänstemän gjort så saknas elevunderlag för att behålla skolan i Pilgrimstad.

För Kälarnes högstadium där det i dag går 38 elever skulle också ett beslut ha fattats på onsdagen. Skolchefen Katarina Julin Nygren presenterade i somras en utredning som visade på effekter av om högstadiet var kvar eller lades ner och eleverna i stället fick gå på Anders-Olofskolan i Hammarstrand.

Men nu ska en utomstående bedömare utreda om högstadiet ska vara kvar eller inte.

– Det kommer från politikerna. De var inte nöjda med utredningen som fanns, säger Katarina Julin Nygren.

Det går 38 elever på Kälarnes högstadium. Hur klarar ni att erbjuda lärare i alla ämnen?

– Det gör vi ju inte. Hösten 2015 är det nere i bara 25 elever dessutom. Långsiktigt är det inte hållbart som jag ser det.

Enligt Julin Nygrens utredning så innebär inte en nedläggning av högstadiet i Kälarne några omedelbara besparingar.

– Problemet är att vi fortfarande har kvar 1-6. Men det finns inga planer på att den ska läggas ner. Att det inte skulle bli besparingar byggde på att det behövdes två bussar för skolskjutsar till Anders-Olofskolan. Men nu ser det ut att räcka med en buss och då blir det billigare, säger hon.

Vad kostar det skattebetalarna i Bräcke att beslutet skjuts upp?

– Å ena sidan så hade man kanske inte hade sparat så mycket första året. Å andra sidan så innebär det en försening att man väntar ett år med beslut till hösten 2015.

Julin Nygren tycker att det är viktigt att Anders-Olofskolan blir kvar. Att låta eleverna i Kälarne fylla på där stärker elevunderlaget.

Vad tjänar Kälarneborna på att Anders-Olofsskolan i Ragunda kommun blir kvar?

– Det blir väldigt oattraktivt att bo i Kälarne om det inte finns något högstadium kvar i närheten på sikt.