Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tidsfråga innan en allvarlig olycka inträffar i Svenstavik

På den sträcka av väg 321 som går mellan centrala Svenstavik och E 45, där hastighetsgränsen tidigare var 50 km/tim, har den nu höjts till 60 km/tim. Beslutet har fattats av Bergs kommun.

Vi som bor längs den tidigare 50-sträckan finner beslutet helt obegripligt. Vårt problem har hela tiden varit – och är – bilisternas totala nonchalans när det gäller att anpassa hastigheten. Här tillhör det vanligheterna att bilarna kör 80–100 km/tim.

Längs den aktuella vägsträckan färdas dagligen skolbarn till fots eller på cykel. Dessutom finns ett flertal utfarter som sluttar uppåt mot vägen från fastigheter belägna längs sträckan. Till detta kan läggas att vägavsnittet är kurvigt och sikten från dessa utfarter därmed begränsad.

Någon vägren finns heller inte på vägsträckan. Detta innebär att vägen i praktiken blir ännu lite smalare på vintern, till exempel under den period när karavanen av skidturister på väg till och från Åre blåser förbi. Då är det riktigt obehagligt att gå på vägen. När det kommer en gångtrafikant från vardera hållet och två bilar samtidigt möts, då blir det väldigt trångt.

Ytterligare en viktig faktor i sammanhanget är den alltmer omfattande tunga trafiken som även den kör alldeles för fort.

Fartdårarna kommer knappast att lätta på gaspedalen när hastighetsgränsen höjts från 50 till 60. Vår känsla är att det bara är en tidsfråga innan en allvarlig olycka inträffar.

Bergs kommun har fattat detta beslut utan att fråga vad vi som bor längs den aktuella vägsträckningen tycker. Därför talar vi nu om att vi vill ha en ändring tillbaka till 50 km/tim, samt att polisen oftare genomför fartkontroller.

14 berörda fastighetsägare genom Björn Lundbeck

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel