Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tidig vår ger riklig skörd

Den milda vintern och tidiga våren sätter avtryck i spannmålsproduktionen.
Länets lantbrukare tror på en rekordstor skörd i höst.

Clas Ödeen i Lunne, strax norr om Brunflo, har 30 hektar där han i huvudsak odlar korn.

Kornet utfodrar han korna med.

– Allt vi odlar går till djurfoder. Spannmål och gräs är vi självförsörjande på. Vi behöver aldrig köpa något, säger Clas Ödeen.

Den milda vintern har betytt mycket för lantbruken i södra Sverige som sår på hösten. I länet sker sådden på våren.

– Vi tillhör fel växtzon. En mild vinter här är ju en sträng vinter i södra Sverige. Det är korn och havre som i bästa fall funkar här uppe och det har gått ganska bra de flesta åren. För två år sedan tröskade vi ända in i november, det hade till och med snöat innan vi fick in det, säger Clas Ödeen.

I fjol var förutsättningarna bättre.

– Då började vi skörda i augusti och det kommer vi troligtvis att göra i år också. Värmen ska ju fortsätta ett tag till som det ser ut.

Kornet har gulnat och fälten böljar gyllene på åkrarna.

– Det ser väldigt bra ut, men man vet inte förrän man har det i torken.

Clas Odeen slår vallen två gånger per år men i år kan det bli tre gånger.

– Får vi regn så växer vallarna och då är det troligt att vi kör en gång till i höst, i alla fall delvis. Eftersom vi är ekologiska har vi ingen gödning och växer det inte lika fort. För de konventionella är det lättare att köra treskördesystem, säger Clas Ödeen.

Att 2014 är ett rekordår kan redan konstateras.

– I år slog vi första gången tidigt. Den 8:e juni, det är det tidigast vi någonsin har slagit och det blir en väldigt tidig andraskörd i år också. Vi ska nog börja om någon dag, säger Clas Ödeen.

Om det blir ett överskott av korn kommer det att användas senare.

– Blir det något över sparar vi det till nästa år, vi säljer aldrig någonting. Nästa år är det inte säkert vi får så bra.

Spannmålsförsäljarna är lätträknade i länet.

– Jag vet ingen som gör det, det är för osäkert. Det är lätt att det blir för dålig kvalitet och då vill ju ingen köpa det. En del testar med vete för att se om det funkar och vissa år går det, andra inte. Är det för dålig spannmål går det ju inte att baka av den, säger Clas Ödeen.

Andra delar av länet har bättre förutsättningar för spannmål.

– I Ragundadalen är det säkrare än här i Östersund, de har ju tidigare vårar och senare höstar där.

Oavsett hur stor skörden blir har han redan slagit ett viktigt rekord i år.

– Jag har haft en önskan i många år att jag skulle få så i april. I år gjorde jag det för första gången någonsin. Jag brukar börja under första halvan av maj, men inte i år. Den 28:e april sådde jag det första, skrattar Clas Ödeen.