Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tidig valstart i skolorna

Vid 10-tiden är det full fart i vallokalen. Stundtals är det kö för att få lägga sin röst. Och valdeltagandet ser ut att bli högt.

– Många av eleverna röstar för första gången i år och det är ett bra tillfälle att få upp frågan om riksdagsvalet, säger Patrik Karlsson, som är lärare på Storsjögymnasiet.

Skolvalet, som på måndagen skedde på Storsjögymnasiet, arrangeras över hela Sverige veckorna innan riksdagsvalet. Skolvalet drivs av Sveriges förenade elevkårer och arrangeras lokalt vanligen av skolornas elevråd.

– Vi har haft alla riksdagspartier inbjudna att informera på skolan, säger Oskar Svanberg, som för dagen agerar valförrättare. Men tyvärr var det bara fyra av partierna som kom.

På Storsjögymnasiet finns cirka 180 elever, alla dessa är röstberättigade i valet. Resultatet sammanställs och presenteras på valdagens morgon.

– Många som inte alls är engagerade i vanliga fall tycker ändå det är viktigt att rösta, säger Oskar Svanberg. De vet att deras röst också räknas.

Mattias Kågström är också med och arrangerar skolvalet. Just fyllda 18 år är han redan en erfaren röstare eftersom han deltog i vårens val till EU-parlamentet.

– Jag tycker inte det känns så väldigt speciellt, säger Mattias Kågström.

Redan vid 10-tiden har nära hälften av skolans elever redan röstat. De kommer oftast i grupp och hänger en stund runt bordet med valsedlar. Samtliga riksdagspartier har valsedlar tillgängliga. Sedan finns även blanka valsedlar.

Utfallet efter tidigare skolval visar att de stora dominerande partierna tappar jämfört med riksdagsval och småpartier på ytterflankerna av den politiska skalan går starkare.

Resultatet av 2014 års skolval på Storsjögymnasiet finns i faktarutan härintill.