Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Thure kör tre mil för mjölken

På 1950-talet fanns det fyra mataffärer i byn. I dag finns ingen. Men Thure Andersson hoppas att han snart slipper åka flera mil för att köpa kaffe och mjölk.

I mitten av 1990-talet fanns 186 livsmedelsbutiker i länet. I dag finns 135 kvar enligt uppgifter från SVT Nyheter och inget talar för att nedläggningstakten minskar.

Ica Nära i Föllinge lade ner den 20 september i år och var en av de senaste i raden av mataffärer som lidit butiksdöden.

På Ica Nära/Föllinges hemsida kan man läsa: "I dag öppet". Men det är inte riktigt sant. Eller det är inte alls sant.

Några glada skyltar står utanför butiken och hälsar välkommen, men inget fotspår i nysnön leder till entrédörren.

I september lades livsmedelsaffären ner i Föllinge och sedan dess har de boende i bygden hänvisats antingen till Krokom, lite drygt fyra mil bort, eller till Sikås, tre mil österut.

– Den närmaste finns nu i Sikås och där handlade jag lite kaffe och mjölk förra veckan, berättar den forne skogsarbetaren Thure Andersson, 89.

Han tror inte att det minskade kundunderlaget är den största boven att butiken försvann, snarare minskad köptrohet och att många "fraktar sina pengar till Östersund", som han uttrycker det.

– Det är många som inte har någon bil. Samtidigt är det ett problem att folk har bil, säger Thure Andersson och pekar på det självklara i att bygdens folk passar på att storhandla när de ändå är i Krokom eller Östersund.

Om de kan köra.

Thure Andersson målar upp en bild om en tid långt innan butiksdöden.

– Tacka för det att vi behöver en affär! På femtiotalet fanns det fyra livsmedelsbutiker, två bagerier, en mjölkaffär, ett slakteri och en järnhandel i Föllinge.

Han berättar om att i princip varenda utby hade en liten livsmedelsbutik.

– Befolkningsunderlaget var visserligen större men många levde också i självhushållets anda och det var smått om pengar.