Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Thriller-spänning som kryddar julen

I "Jungfrustenen" möter huvudpersonen, Ida Nordlund, tre vargar mitt i Brunflo. LO Rindberg tipsar om den och två andra thrillers för den som vill fly bort från julskinkan en stund.

Annons

JOHN LE CARRÉ är författarpseudonym för David John Moore Cornwell, som under några år på 50-talet arbetade för den brittiska underrättelsetjänsten. Sedan dess har Cornwell/le Carré, under drygt ett halvsekel, och mestadels med det kalla kriget som scenografi, skrivit en lång rad spionromaner, varav 25 hittills översatts till svenska och flera har blivit filmatiserade.

Hans senaste, "En känslig sanning" (Bonniers), utspelar sig i nutid och i den här branschen fylls det ständigt på med nya högriskbenägna agenter villiga att tjäna sitt land i dess topphemliga underrättelsetjänst. Som vanligt blir de till verktyg i ett kallhamrat omänskligt system av manipulering och utnyttjande.

John le Carré är en mästare på livfulla miljöbilder och snabba, ironiska replikväxlingar som det flödar av även här.

JOHN GRISHAM hann vara praktiserande jurist i tiotalet år innan han romandebuterade i en genre som kommit att kallas den juridiska thrillern. Det blev en skrällsuccé, som bara fortsatt. Till dags dato har han givit ut ett 30-tal romaner på lika många språk och sålt en kvarts miljard böcker.

Med högt uppdrivet tempot och spänning håller Grisham läsaren i ett fast grepp även i den nya thrillern "Svindlaren" (Bonniers).

Huvudperson är den svarte advokaten Malcolm Bannister, som blir involverad i ett skumt ekobrott, vilket renderar honom en tioårig fängelsedom. Men Bannister ska i en lika händelserik som fartfylld historia komma att ta hämnd på hela det amerikanska rättssystemet och som en mänsklig Fågel Fenix resa sig ur askan för att rikligen belönad lämna scenen med alla poliser, FBI-agenter, åklagare och domare bakom sig.

Men det krävs förstås en väl bevandrad jurist för att skapa en sådan berättelse och Grisham behärskar suveränt alla de juridiska turer som iscensätter denna spektakulära historia.

MICHAEL MORTIMER heter författarpseudonymen bakom ett yvigt bokprojekt i sex volymer och hela tretusen boksidor, vars första del har utkommit nu i höst med titeln "Jungfrustenen" (Norstedts). Men Michael Mortimer hann inte gäcka sina läsare mer än några veckor innan han självmant trädde fram ur anonymiteten i vad som tycktes vara en välplanerad PR-kupp.

Daniel Sjölin, tidigare presentatör av litteraturprogrammet Babel, har tillsammans med Jerker Virborg försökt slå sig in i thrillergenren med en mastig historia, som i tiden spänner från Linnés 1700-tal till våra dagar och geografiskt från Nya Zeeland till den jämtländska glesbygden.

"Jungfrustenen" är en thriller med många disparata inslag, där actionfyllda, korta kapitel växlar med historiskt omständliga skildringar. I centrum står biofysikstuderanden Ida Nordlund från Jämtland, som genom sin extravaganta mormor, som är både plutoniumexpert och underrättelseagent, kastas in i de fantasifullaste äventyr. Ett mått på den skenande fantasin är huvudpersonens möte med tre vargar mitt i Brunflo!

Frågan är om inte förlaget självt med Michael Mortimer kastat sig in i ett direkt halsbrytande bokprojekt? Och i sex delar???