Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Thorn sjunger om medelålderskrisen

Tracey Thorn var firad sångerska i duon Everything But The Girl i 90-talets mitt. Som soloartist gräver hon där hon står. Tredje plattan "Love and it's opposite" handlar om svårigheterna med att bli medelålders.

– Problemen blir inte fler, de blir bara lite mer komplicerade, säger hon.

Annons

Att vara vän med Tracey Thorn är inte helt riskfritt. Hon hämtar ofta inspiration från sina vänner och folk som kommer i hennes väg till sina låttexter. Nya skivan "Love and it's opposite" väver samman berättelser om otrohet, skilsmässor och vårdnadstvister.

– Jag skriver alltid utifrån mitt eget perspektiv och mina egna erfarenheter, jag inspireras av riktiga händelser. Det är baksidan med att vara kompis med mig, antar jag, säger hon.

Svenske musikern Jens Lekman är en av vännerna som får sig en skrapa av Thorn. På spåret "Oh, the divorces" kritiseras han för sin unga och naiva syn på kärleken. Han och Tracey Thorn lärde känna varandra när de spelade in en Magnetic Fields-cover förra året.

– Jag skickade ett mejl och sade att han skulle dyka upp i en låt, han tyckte att det var okej, men jag känner på mig att jag kommer att få tillbaka det på något sätt, men jag får väl ta den risken, säger hon med ett skratt.

Trots att Tracey Thorn målar upp en mörk och tämligen dyster bild av att bli äldre är hon själv en lycklig trebarnsmamma som mest av allt älskar att påta hemma i trädgården och som är nygift med maken Ban Watt. Paret bytte ringar förra året efter att ha varit tillsammans i 28 år.

– Det var lite av ett impulsbeslut. Vi har varit nära att gifta oss flera gånger förut, men då fick vi panik över allt som skulle planeras. Vi ville inte att det skulle bli något stort, så en morgon tittade vi på varandra och bara gjorde det. Det är kul att överraska människor, ju längre man väntar, desto mer chockade blir de när man väl slår till.

Tracey Thorn träffade Ben Watts när de båda var studenter vid Hull University i England i början av 80-talet. Tillsammans bildade de popduon Everything But The Girl. Även om bandet hade stor kredd i indiekretsar, var de tämligen okända för den stora massan fram till 1995 då houseproducenten Todd Terry gjorde en remix av duons låt "Missing". Låten blev en dunderhit. Världsturnéerna avlöste varandra fram tills Tracey Thorn fick nog och bestämde sig för att stanna hemma. Everything But The Girl lades på is, och Tracey vände musiken ryggen fram tills 2007, då soloskivan "Out of the woods" släpptes.

– Jag gjorde slut med musiken, kreativiteten försvann, jag hade inga idéer kvar. Dessutom trivdes jag hemma med barnen. Det gör jag fortfarande, men nu känner jag att jag vill och kan kombinera det. Men jag kommer inte att åka på turné med den här skivan heller, säger hon.

Det är en väldigt avskalad platta. Hur låter nästa Tracey Thorn-skiva?

– Just nu känns det som att nästa platta kommer att bli väldigt dansant.