Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thore B. Ohlsson

/

Thore B. Ohlsson, Östersund, har avlidit i en ålder av 96 år.

Annons

Han föddes i Norrköping men växte upp på olika orter efter Inlandsbanan, eftersom hans far, Sven ”Stor Olle” Olsson, var med och byggde banan.

Thore gick i skola på tolv olika ställen allteftersom familjen flyttade och började sedan i unga år att arbeta i skogen. När han fyllt 18 år fick han anställning i sin pappas rallarlag. Thores far, ”Stor-Olle”, var välkänd

stenarbetarbas vid Inlandsbanan. Sedan banan färdigställts och invigts år 1937 fick Thore anställning vid SJ:s huvudverkstad i Göteborg.

Han hade träffat sin blivande hustru Karin, född Hallin, i Kåbdalis, de gifte sig 1938. Efter några år i Göteborg gick flytten år 1941 till Östersund där Thore var anställd vi SJ fram till pensioneringen 1972. Han var fackligt och politiskt engagerad, satt i taxeringsnämnden och tjänstgjorde som nämndeman under många år. Han lade också ner mycket ideellt arbete inom ABF och Hyresgästföreningen, där han under några år var ordförande för Mellannorrland.

Ett annat intresse var SJB kamratförening som bildades 1938 för de som arbetat vid Inlandsbanan och vars ordförande, eller ”basarbas”, Thore var under flera år. På senare år var också Järnvägsmuseiföreningen i Jämtland ett kärt engagemang.

Thores svärfar var bördig från Kännåsen och där finns släktgården där Thore trivdes allra bäst. Det var i skogen och under arbetet med skötsel och underhåll av hus och marker han njöt mest av livet.

Thore B. Ohlsson sörjs och saknas av dottern Eva med make Nils-Gunnar, barnbarn, barnbarnsbarn, en syster samt övrig släkt och många vänner.

Mer läsning

Annons