Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thomées vänner

Annons

Föreningen Thomées vänner har hållit sitt årsmöte. Föreningen, som bildades i april 1972 med syftet att bevara och förbättra den avvecklingshotade ångaren Thomée, har 353 medlemmar. De pengar som kommer in i form av medlemsavgifter, gåvor och försäljning blir bidrag till förbättringar och investeringar på fartyget. Viljan att värna om Sveriges äldsta ångfartyg i reguljär trafik är fortfarande stark. I turiststaden Östersund vid Sveriges femte sjö måste det finnas möjlighet att bevara resterna av forna tiders livliga ångbåtstrafik. Samarbetet med redaren Östersunds kommun är gott.

Av verksamhetsberättelsen kan man se att antalet passagerare under sommaren 2008 var något lägre än tidigare. Totalt har s/s Thomée varit ute på turer i 372 timmar. Totala antalet passagerare var 7206. Musikturerna är som alltid mycket populära men också turerna till Verkön och Storsjöturerna har lockat fler passagerare. Föreningens styrelse har som vanligt tjänstgjort som värdar under musikturerna, lämnat information, värvat medlemmar och försökt vara allmänt trevliga.

Den 15 september togs fartyget upp på Härke slip för besiktning. Man fann då omfattande rostangrepp under fingerlisten i vattenlinjen. Listen togs bort och rostangripen plåt byttes ut. Propeller, propelleraxel och lager kontrollerades och renoverades. Propellern blästrades och målades liksom f.ö. den del av skrovet som alltid varit blå. Blåmålebåten togs därefter tillbaka till Östersunds hamn, där hon nu inväntar islossning och nya färder över Storsjön. Några större förändringar i turlistan blir det inte, men nämnas kan att en tur ska gå från hamnen runt Frösön till Jamtli och en nyhet är en tur till Arvesund med besök på museet där. Besättningen är densamma som förra året vilket borgar för trevliga, säkra och informativa sjöturer.

Till ny ordförande i föreningen valdes Björn Wickström. Den avgående ordföranden invaldes som ordinarie ledamot i styrelsen för två år liksom sekreteraren Jörgen Hansson, som omvaldes. Gunnel Lihuvudh, föreningens grand old lady träder nu med ålderns rätt tillbaka. Hon blev vald till hedersledamot i styrelsen som i övrigt består av kassören Bo Eklund, ordinarie ledamöterna Mary Viksten och Bernt Viksten samt ersättarna Göran Winberg, Elvy Eskilsson och Inga-Maj Granquist. Den nyvalde ordföranden tackade för förtroendet, presenterade sig själv och gav sedan en intressant resumé över de öden och äventyr som s/s Thomée gick igenom under sina första femtio år.

Mer läsning

Annons