Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Thomée står stilla i sommar

Det mesta talar för att Thomée inte kommer att göra några turer på Storsjön den här sommaren.

Annons

Östersunds kommun har fortsatta diskussioner och förhandlingar med intresserade köpare av ångaren som är till salu för 600 000 kronor.

– Vi hade tre som svarade på det här erbjudandet. Nu är det en kvar där det pågår diskussioner, säger Camilla Olsson, besöksstrateg på kommunen som sköter förhandlingarna om Thomée,

– Det är många saker att ta hänsyn till och inget är klart. Det ser tyvärr mörkt ut för att Thomée ska komma i vattnet på hamnplatsen den här säsongen.

Det krävs utbildad personal och dispens för olika saker som sannolikt inte hinns med till sommaren.

Kan ni komma överens med köparen i sommar eller i höst?

– Förhandlingarna pågår nu och ambitionen är att de ska bli klara så fort som möjligt så man kan påbörja de jobb som behövs på båten säger Camilla Olsson.

Förutsättningarna för att köpa Thomée är att köparen bedriver trafik i Storsjön med reguljära turer från Östersund, enligt direktiv från kommunstyrelsen.

En avvägning handlar om att ju mer restriktioner som läggs på båten desto mer måste kommunen förhandla om totalpriset.

Marknadsbedömningen från en professionell värderare har landat på 600 000 kronor för den som vill köpa Thomée.

Båten ligger förtöjd i Arvesund i väntan på underhållsåtgärder och i en av förra höstens stormar slet den sig och drev ut på grund i Storsjön.

Från Sjöfartsverkets sida finns en hel del restriktioner att klara ut innan båten blir godkänd och första turen kan blir av.

Det mesta tyder på att båten inte hinner bli klar i sommar.

– Det är tyvärr så, vi är redan inne i maj och för att komma i gång bör det här vara klart i början av februari, säger Camilla Olsson.