Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Thomasson om kulturhusdebatten

– Ett tag tänkte jag, nej nu skiter jag i det här!

Annons

Miljöpartiet är det minsta partiet av de tre partierna som styr Östersunds kommun. Partiet har fem mandat av sammantaget 67 i kommunfullmäktige – och ett kommunalråd, Karin Thomasson.

# Kan partiet påverka mer än vad mandaten egentligen förtjänar?

– Vi kanske har för stort inflytande om man bara tittar på antalet mandat, men vi har absolut det inflytande vi förtjänar när man tittar på vår politiska skill.

Karin Thomasson har snart suttit två mandatperioder på kommunalrådsposten och hon är rätt tydlig med att hon vill sitta en tredje mandatperiod också.

– Ja, det vill jag jäkligt gärna! För något år sedan undrade jag om jag det var läge att kliva av. Man ska nog inte vara heltidspolitiker mer än två mandatperioder om man vill göra come back i arbetslivet, speciellt på ett mindre ställe som Östersund. Man blir så förknippad som politiker.

Samtidigt påpekar hon att åren som politiker har gett henne "fantastiska kontakter och ingångar".

– Det känns dumt att inte använda sig av de kunskaperna och möjligheterna och det kommer kanske aldrig tillbaka.

Karin Thomasson har kanske mer än någon annan politiker i Östersund varit förknippad med kulturhusdebatten – debatten om ett kulturhus.

– Konsekvensen av att bygga ett samlat kulturhus skulle vara att vi måste lägga ner biblioteket, lägga ner Storsjöteatern och hitta ett markområde där denna byggnad kan få plats och då skulle inte det vara i centrala Östersund.

– När man tänker efter hur fantastiskt centralt och bra läge biblioteket och Storsjöteatern har. Det betydde att vi inte ska samla alla funktioner i ett hus. Vi gillar att ha teatern och biblioteket där det är. Då kom frågan vad vi gör med resten?

Huvudspåret är att framtidens konserthall ska byggas i anslutning till biblioteket. Det är också det som kultur- och fritidsnämnden har beslutat, men med en öppning att utreda eventuella andra lägen.

– Planen är att konserthallen ska vara i biblioteket. Nämnden har pekat ut biblioteket. sedan står det att vi ska titta på andra lokaliseringar, men huvudspåret är biblioteket.

Karin Thomasson säger rätt ofta under intervjun om kulturhusdebatten att många har tyckt till om vad de anser om ett kulturhus. Och åsikterna har enligt Thomasson varit såväl höga som låga.

– Det var jättekonstiga debatter i sociala medier. Man sa att kommunledningen inte vill eller kan och eftersom jag är kommunledningen så tar jag det personligt. Jag har gjort skitmycket för att få med alla i den här den här diskussionen.

– Vi ska bygga så att östersundarna har någonstans att gå att ta del av kultur på en hög nivå men idag säger vi nej till kulturevenemang eftersom vi inte har någonstans att visa upp det.

# Har du exempel?

– Vi kan inte ta emot en fullstor symfoniorkester eller ta emot en operaföreställning av en viss storlek, dans...

– Någon gång i kulturhusdebatten tänkte jag, nu skiter jag i det här! Ingen verkade fatta att jag drev frågan hårt och om inte jag gjorde det skulle ingen annan göra det. Många trodde också att om vi skäller tillräckligt mycket på kommunen så får vi ett kulturhus. Det funkar inte så.

– Jag började med att få in en skrivning att vi måste utreda kulturens behov av lokaler i ett budgetdirektiv redan 2011. Det var innan Startskott satte i gång med sitt stora ståhej, men det gick obemärkt förbi. Utan den skrivningen skulle vi över huvud taget inte haft någon debatt om ett kulturhus eller varit där vi är i dag i frågan.

# Vad är den viktigaste valfrågan för Östersund?

– Jag tror att det kommer att det handlar om jobb och skolan. Det är de stora frågorna på nationell nivå och det kommer att genomsyra även den lokala debatten tror jag.

– Jag kan inte se att vi i år kommer att ha en så stor sakfråga. Vid förra valet var till exempel arenan den stor sakfråga.

Östersunds kommun satsar tio miljoner kronor på fler ungdomsjobb i kommunen under 2014 och lika mycket 2015.

– Det är nog den viktigaste insatsen vi gör på jobbsidan just nu i Östersund. Det handlar om ungdomar som står långt från arbetsmarknaden, de som inte får jobb i arbetsförmedlingen och riskerar att tappa helt och hållet.

# Moderaterna i Östersund tror att det kan bli handeln.

– Det stora stridsfrågan just nu handlar om handeln, men den tror jag inte heller kommer att bli någon stor valfråga. Det är bara vi och Vänsterpartiet som inte vill bygga ut externhandeln, alla andra vill det fast på olika sätt. Då är det bara vi och vänstern som kommer att stå på barrikaderna. Handeln är ingen blockskiljande fråga.