Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Thomas Sillrén

Musikern Thomas lärde jag känna när jag kom till Jämtland som musikalisk ledare för Regionmusiken. Han började som musikelev vid I 5, Jämtlands fältjägarregemente 1965.

Hans huvudinstrument var trumpet och han framträdde både som solist till orkester och som allsidig jazztrumpetare i olika ensembler och orkestrar. Bland annat var han ledare för Näldens storband. Han blev anställd vid den riksomfattande organisationen Musikalliansen.

Förutom att han var en skicklig instrumentalist komponerade han musik av skilda karaktärer.

Till Östersunds kammarensemble tonsatte han ”Nattmusi”k i tre satser för sångerskan och harpisten Karin Langebo. Med min position som konstnärlig ledare uppmuntrade jag Thomas och lovade att se till så hans musik blev framförd. Ett minne som jag aldrig glömmer är en tonsättning som han komponerade i samband med Östersunds orkesterförenings 70-årsjubileum 1978. Den både humoristiska och ironiska tonsättningen beskrev i toner och klanger samarbetet mellan orkesterföreningen och dess dirigent Arnold Österlund och mig på Regionmusiken och vårt regionala samarbete. Arnold sjöng tenor och spelade fiol och jag spelade viola och sjöng baryton till en blåsarensemble ur Regionmusiken. I Stenbockens tecken blev en publik succé. Hans tonspråk är mycket personligt med folkliga tonslingor och framför allt påverkad av jazzens klang och harmonirikedom.

Jag ser hans spår… och Hav av kärlek… är verk som vi fått glädjen att lyssna till.

En musikens tjänare som vi ska minnas honom.

Olof Lindgren, Frösön