Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

This Is Head låter fantasin leka

/
  • Adam Jacobsson, Henric Claesson, Tom Malmros och Björn Wiking i This Is Head.  Foto: Drago Prvuolovic/Scanpix

Malmöbandet This Is Head spås av flera kritiker bli ett av 2010 års nya stora svenska band.

När de spelade in sin debutskiva fick fantasin leka fritt. Det resulterade i en blandning av drömsk rymdrock, torra sandstormar och skäggkli.

Annons

I en stor ljus studio står instrument staplade på varandra. Slagverk i alla storlekar trängs med ett slaktat piano, en liten orgel och ett handfång gitarrer.

Det är här i Studio Möllan i Malmö som This Is Head har sitt hjärta.

Bandet som består av Henric Claesson, Adam Jacobsson, Tom Malmros och Björn Wiking och ger ut sin ännu odöpta debutskiva på egna etiketten Enkelt den 20 februari.

Skivbolaget startades för att medlemmarna själva skulle kunna bestämma över det praktiska arbetet.

– Vi ville få ut våra låtar och nu är det upp till oss själva att få det, säger Björn Wiking.

Det okomplicerade finns närvarande i flera lager av This Is Head. När kvintetten bildades var de rörande överens om att bara använda instrument som fungerar live - men på skivan har de med skäggkli.

– Det blev så efter att vi hade spelat in elva dagar i sträck, säger Tom Malmros och kliar sig illustrativt i det mörka skägget. Ett litet tyst rivande hörs.

Musikaliskt har This is head ena foten i 70-talets tyska krautrock och den andra i 80-talets indiepop. Låtarna är nästan uteslutande instrumentala och musiken beskrivs av dem själva som en blandning av Discovery Channel, Autobahn och en bilkollision.

– Jag ser en öken med en man eller kvinna som kommer ridande. De är inlindade i sjalar och vinden tar tag i tyget och drar i det, säger Henric Cleasson.

De få texterna på skivan handlar om personliga betraktelser, Björn Wiking säger att de är skrivna med en viss självdistans och är en kritik mot hur människor lever idag.

Arbetet med debuten tog fart i samband med spelningen på Möllevångsfestivalen i Malmö i fjol och låtarna är döpta i kronologisk ordning i tusental.

Men den första, ”0001”, ströks eftersom dess stämning inte passade in i blandningen av rymdromantik och episka indiehits från 80- talet.

– Ingen kommer någonsin få höra den. Kanske är det den som är This Is Head, säger Henric Cleasson.

Mer läsning

Annons