Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Therese och Cecilia tar vilket jobb som helst

Det talas mycket om utanförskapet. Men ordet har ett ansikte bestående av vanliga människor. Therese Jutman och Cecilia Göransson är två av dessa.

Vid ett köksbord i Östersund sitter Therese Jutman och Cecilia Göransson. Ingen av de två har något jobb i dagsläget. Men de har inte heller någon inkomstförsäkring i form av a-kassa.

– Min enda inkomst just nu är det barnbidrag jag får för min lite drygt ett år gamla son, säger Cecilia Göransson. Som tur är har min man jobb, så vi lever i princip på en inkomst.

Båda är inskrivna hos Arbetsförmedlingen och söker jobb. Inte bara de arbeten som annonseras ut via myndigheten utan de har också gått runt till olika företag för att ragga en anställning.

– Det finns jobb att söka på platsbanken men det känns som om de ofta är tillsatta redan på förhand, säger Therese Jutman.

Hon är ensamstående mamma till en son på drygt fyra år. De senaste åren har hon varvat studier med praktikplatser och även gått på socialbidrag. Efter att senaste studieomgången, ett kurspaket i eget företagande, tagit slut står hon nu utan inkomst.

– Det känns åt helvete att behöva gå till soc, säger Therese Jutman. Jag vill ut och jobba och försörja mig själv och min son. Jag vill känna att jag bidrar, säger Therese Jutman.

Att inte ha ett jobb när man söker jobb är ett stort handikapp. För Cecilia Göransson betyder det att hon inte kan ta sitt körkort, som i princip är färdigt men hon saknar kapital att betala för skrivning och uppkörning.

– Jag skulle vilja plugga till undersköterska, säger Cecilia Göransson. Men eftersom jag redan har en gymnasieutbildning får jag inte läsa utbildningen till undersköterska med studiemedel, säger Cecilia Göransson.

Ingen av de båda har gett upp kampen för att få ett fast jobb.

– Man får göra det bästa av situationen och inte deppa ihop, säger Cecilia Göransson.