Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Theresas enmansorkester bjöd på förbluffande musikmagi

/
  • Theresa Andersson spelade under söndagskvällen på Gamla teatern och imponerade stort med sin begåvning och unika musik.     Foto: Henrik Flygare

Annons

På scen står gitarr, fiol, trummor och mikrofoner uppställda som i väntan på ett helt band. Men så dansar superkvinnan från New Orleans, Theresa Andersson, in och bevisar att så inte är fallet. Den förre detta gotlänningen går i egenskap av sig själv och sin gränslösa musikalitet lös på sina samplingspedaler och bjuder publiken på vad som känns som musikalisk magi.

Barfota ställer hon sig på den vita mattan, introducerar sin enkvinnasorkester och är från och med då precis allt vad man kan önska av en fullkomlig artist. En multibegåvning med en scennärvaro som tinar upp varenda litet fruset hörn av den fullsatta salongen. Hon mixtrar med rytmer, spelar in, byter instrument, lägger stämmor på sig själv och plötsligt har hon trollat fram stora låtar med mängder av melodier och rytmer.

I början av konserten förklarar hon hur det hela går till och visar några praktiska exempel genom att spela in publiken. ”Det är lite som att flyga helikopter att sköta det här bandet” säger hon. Det är förmodligen sant, men hon bemästrar också konsten att få det att se självklart ut. Som publik sitter man förbluffad över hur hon hinner hålla total kontroll samtidigt som hon dansar runt på scenen, skrattar och greppar publiken med sin energi.

Alla låtar har sin personliga charm men bäst är de mest gränslösa som med stor lust, puls och känsla gömmer lyckliga överraskningar överallt. Då hon genom sin kraftfulla röst skapar olika effekter, slår på mikrofonen och låter det bli en baskagge eller omvandlar fiolen till en bas. Låtarna är välgjorda, medryckande och fyllda med passion för musik. De stillsamma låtarna som exempelvis ”Hi-low” och ”Innan du går” är också oerhört vackra och sveper in publiken i en alldeles särskilt trivsam känsla.

Efter att ha läst om Theresa Andersson som ”en liveupplevelse av sensationella mått” och nyfiket undrat hur låtarna från skivan kan återskapas i liveformat var mina förväntningar rätt höga inför konserten. Men hon prickar in allting perfekt, imponerar stort och sätter alla låtar på en tagning, helt själv och helt fantastisk.

Mer läsning

Annons