Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"The spirit of '45"

Genre: Dokumentär

Premiär: 13 september

Med: Tony Benn, Ray Davies, Dai Walters med flera

Regi: Ken Loach

Speltid: 1 timme 30 minuter

Censur: 15 år

Bio Regina

Har du testat 5:2-dieten? Okej, du kör LCHF. Förresten hörde du att de håller på att privatisera all sjukvård i Storbritannien. Jaha, du ska gå över till ryska rymddieten. Är den bra eller? Jag funderar på den här popcorndieten nu. Varför staten skulle sköta sjukvården? Ingen aning. Fan vet varför det blev så från början...

Men Ken Loach vet. I en samtid där jag-fixeringen nått en så total hegemoni att intresset för de största strukturomvandlingarna i välfärden sedan efterkrigstiden underordnas de senaste bantningstrenderna fyller hans nya film "The spirit of '45" ett skrämmande vakuum. Många lever fortfarande med en bild av Sverige som ett i grund och botten socialdemokratiskt land, men få västländer har nått lika långt som vi när det handlar om privatiseringar av det offentliga. Det finns stora skillnader mellan Storbritannien och Sverige, men berättelsen om hur ett starkt samhälle byggts upp enligt kollektiva och demokratiska principer för att sedan säljas ut till privata aktörer är lika giltig här som på andra sidan Nordsjön.

Det är en berättelse om hur arbetarrörelsen utnyttjade det politiska läget efter andra världskriget för att åstadkomma en social revolution utan motstycke i världshistorien. Indirekt är det också en berättelse om hur snabbt ett samhälle som är upptaget av att inreda bostadsrätter och jaga livsstilskompatibla kroppsideal glömmer varför det kom till från första början.

"The spirit of '45" är en stridbar pamflett och en nyttig historielektion, men som film betraktad är den ett misslyckande. Ken Loach vill måla en motbild till den nyliberala doktrin som vunnit tolkningsföreträde i 2000-talets Europa. Det är en motbild som breddar samhällsdebatten och som borde välkomnas av alla, oavsett politisk ståndpunkt. Men i Loachs film finns bara plats för en åsikt och resultatet är att den framstår som fullkomligt tendentiös. Filmen går upp på biograferna, men i samarbete med ABF har filmbolaget Nonstop sett till att den också kan beställas av organisationer som vill arrangera egna visningar. 100 spänn på att Timbro inte nappar.

Carl Cato/TT