Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

The Saboteur: Ett stämningsfullt äventyr

/
  • Färska spionspelet ”The Saboteur” bjuder på filmiska miljöer och bra atmosfär i Andra världskrigets Paris.

Nu kan du hjälpa Hemingway att befria Paris…

I ”The Saboteur” är du motståndsman under nazisternas ockupation. Pandemics barnförbjudna spel är en storydriven ”öppen värld”-upplevelse världen knappt sett maken till.

Annons

Betyg: 4 Enligt en legend var det författaren Ernest Hemmingway som befriade Paris.

Han jobbade i alla fall som journalist och lär ha checkat in på Ritz dagen innan amerikanska armén nådde stadsgränsen.

I ”The Saboteur” kan du göra det möjligt.

Huvudpersonen (du, alltså) är en irländsk racingmekaniker som i spelets början, lite motvilligt, gör gemensam sak med den franska motståndsrörelsen (och brittiska underättelsetjänsten) och ansluter sig till kampen mot nazisterna.

Du kastas in i handlingen direkt, efter ett snabbt besök på en syndig nattklubb (som du laddar ned via en redeem-code i fodralet).

Var beredd på barnförbjudet innehåll: det försiggår otäcka saker på gatorna.

Och det som händer på nämnda nattklubb är inte heller lämpligt för barn.

Även om spelet är storybaserat är det ett öppet Paris som ligger för dina fötter. ”The Saboteur” är ett actionäventyr eller sandlådespel, med tredjepersonaktion och smygarelement i.

Ta’t lugnt.

Du behöver inte vara införstådd med hur spel i genren fungerar. Du kan lätt anpassa spelet efter din nivå (causal eller normal om du inte är die hard-gamer).

Du får tydliga instruktioner om vad du ska göra (och tips om hur). Det mest påtagliga: stämningen och atmosfären. Att röra sig i The saboteur är som att vara med i en snyggt ljussatt, men väldigt mörk, film.

En effektfull egenskap: områden som kontrolleras av nazister är svartvita medan fria miljöer eller områden har varmare färger. Ju fler lyckade aktioner, ju varmare färgtoner.

Färgkoder används också för att ge dig en vink om attityden hos motståndarna (rött är full stridsberedskap).

Invändningar? De filmiska sekvenserna dras med problem de flesta liknande spel lider av. Ska vi säga stela skådespelare som rör sig lite onaturligt?

Helhetsintrycket är dock väldigt bra. Storyn håller, kontrollerna är funktionella, oavsett om du svingar dig uppför husväggar, kör bil eller knockar nazister med dina bara händer (eller skjuter dem).

Men det är de filmiska miljöerna, atmosfären, som är spelets största tillgång.

Till sist: EA köpte Pandemic studios tidigare i år. Strax innan spelet släpptes la EA ner studion. Kärnan av de 200 anställda flyttades till EA:s kontro i Los Angeles och enligt ett pressmeddelande ska Pandemic och deras titlar leva vidare.

Pandemic har tidigare gjort bland annat ”Star Wars: Battlefront 2” och ”Mercenaries”.

Mer läsning

Annons