Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

The imaginarium of doctor Parnassus

/
  • Stjärnans sista film. ”The imagi-narium of doctor Parnassus” är mest känd för att Heath Ledger avled under inspelningen. Foto: Sony

Gtrand

Genre: Drama

Premiär: 25 december 2009

Med: Christopher Plummer, Tom Waits, Heath Ledger med flera

Regi: Terry Gilliam

Speltid: 2 tim 2 min

Censur: 11 år

Annons

Betyg: 3 De första tio minuterna av ”The imaginarium of doctor Parnassus” är, i jämförelse med övrig nutidsfilm, som när en konstnär uppfann färgen medan alla andra fortfarande målade i svartvitt. En som vanligt fullständigt formberusad Terry Gilliam låter en medeltida hästdragen teater skramla fram på Londons gator; med knakande rep och knarrande trämaskineri vecklar den upp sig och erbjuder ölstinna nattvandrande Londonbor en föreställning de sent kommer att glömma.

I alla fall om de går in bakom kulisserna. ”The imaginarium of doctor Parnassus” ger nämligen en helt ny innebörd åt begreppet backstage.

Efter inledningens bombkrevad låter tyvärr resten av filmen som en serie knallpulverskott. En ojämnhet som tyvärr är signifikant för den förre Monty Python-medlemmen Gilliam. Hans filmer är antingen som om någon kört lika delar briljans och förvirring i en stor mixer och tillsatt en regnbåge av skarpa färger – eller totala katastrofer där inspelningen havererar totalt eller nyckelpersoner dör en tragisk, för tidig död.

”Parnassus” är bådadera.

Briljansen finns där, liksom förvirringen. Gilliams kreativitet är så sprudlande jämfört med det tungrodda slutresultatet att det är som om Barsebäck kopplats till en elektrisk ångvält.

Och Heath Ledger dog verkligen under inspelningen.

Jag skulle ljuga om jag sade att filmteamet lyckats lösa problemet med sin stjärnas död på ett smart sätt. Ledgers rollfigur ersätts i filmen av både Jude Law, Johnny Depp och Colin Farrell. Den enda effekten är att så fort någon av de andra megastjärnorna dyker upp tänker man ännu mer på Heath Ledger. Och paradoxalt nog spelas stjärnorna ut totalt av de mest okända namnen i rollistan: Lily Cole och Andrew Garfield.

En dag kanske Terry Gilliam gör sin perfekta film. Kanske blir det hans nyligen återupptagna Don Quijote-projekt – som både havererat och hemsökts av om inte död så i alla fall allvarlig sjukdom – kanske något helt annat. Om han lyckas kan ni övriga regissörer därute hänga undan klappan för gott.

Mer läsning

Annons