Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

The grandmaster

Originaltitel: Yi dai zong shi

Genre: Drama

Premiär: 13 september 2013

Med: Tony Leung, Ziyi Zhang, Chen Cheng med flera

Regi: Wong Kar-Wai

Speltid: 2 timmar 3 minuter

Censur: 15 år

Bio Regina

Annons

"Vår stridskonst håller hög standard. Vår moral får inte vara låg". När Wong Kar-Wai tar sig an den verkliga historien om kung-fu-mästaren Ip Man, som så småningom kom att bli Bruce Lees legendariske lärare, strösslas det med gravallvarlig österländsk visdom.

"The grandmaster" spänner över två decennier och tar sin början i den lilla staden Foshan 1936, där den då 40-årige Ip Man enligt traditionen utmanar en åldrande kung-fu-mästare om ledarskapet. Han är skicklig men inget blir som planerat, inte minst eftersom krig utbryter mellan Kina och Japan.

Ett fantastiskt bildspråk gör att stridsscenerna stundtals får "Crouching tiger, hidden dragon" att se trist och fantasilös ut.

I grund och botten är detta dock ingen traditionell kung-fu-film. Här finns i stället en hel del som påminner om Wong Kar-Wais mästerverk "In the mood for love", filmen är fylld av slumpartade, erotiskt laddade men kyska möten mellan människor fast mellan plikt och passion. Det skapar en samtidigt melankolisk och explosiv stämning. Speciellt Ziyi Zhang lyser upp duken i rollen som den hämnade dottern Gong Er, vars möte med Ip Man är precis så där härligt bitterljuvt och oförlöst som man kan förvänta sig.

Men i stället för att flöda fram hackas "The grandmaster" upp i ett antal poser, som visserligen är vansinnigt snygga, men som fogas ihop av en olidlig berättarröst och förklarande text. Trots dessa trubbiga berättargrepp förbli stora delar av handlingen rätt oklar, inte minst eftersom den utan någon särskild finess då och då inte berättas i kronologisk ordning. Det ser dyrt och genomarbetat ut men är paradoxalt nog ganska förvirrande och onödigt distanserande.

Miranda Sigander/TT