Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

The Godfather II

/
  • I ”The Godfather II” blir du efter en shootout på ett maffiamöte plötsligt en Don, det vill säga en ”gudfader”. Handlingen utspelas i New York, Miami och Havanna på Kuba.

(EA)
Ålder: 18+
Format: PS3, XB 360, PC
Genre: Strategiskt tredjepersons actionäventyr
Betyg: 3

Annons

När ”The Godfather” släpptes våren 2006 (till PC, Xbox och Playstation 2) var det kanske första gången som den unga tv-spelsgenerations f a r s o r blev riktigt intresserade av ett nytt actionäventyrsspel. I alla fall de som inte redan var racing- och sportfans.

”The Godfather” var barnförbjudet (pegimärkning: 18+) och erbjöd en lite äldre (medelålders) publik chansen att återse några av filmhistoriens populäraste gangsters igen.

De som i sin ungdom sett ”Gudfadern”-filmerna på bio kunde nu kasta sig in i filmen (eller snarare den miljö som filmen utspelades i) och interagera med de välkända medlemmarna i familjen Corleone och de andra familjerna.

Det här gjorde att en delvis ny målgrupp plötsligt började snegla mot tv- och dataspelshyllorna. De medelålders farsorna.

Spelet ”The Godfather” blev en succé och fick fina recensioner, även om det också kritiserades för att att vara en GTA-plankning med möjligheten att röra sig förhållandevis fritt i en ”open world”.

Nu kommer fortsättningen. För att undvika alla missförstånd: Storyn i ”tvåan” är en fortsättning på handlingen i första spelet. ”The Godfather II” är alltså inte baserad på filmen ”Gudfadern, part II”.

I upptakten blir du efter en dramatisk shootout på ett stort maffiamöte i Havanna plötsligt en Don, det vill säga en ”gudfader”.

Handlingen utspelas i New York, Miami och Havanna på Kuba. Du måste med andra ord bilda ”familj”, värva ihop ett eget gäng älskvärda karaktärer: våldsmän, kassaskåpssprängare och hitmen, typ.

Sedan gäller det att skydda sitt brotts imperium och helst få det att växa. Mycket är som sist. Utvecklarna har inte vässat spelkänsla, kontroller och grafik i någon större utsträckning (spelmotorn är en modifierad version av den som användes sist).

Det gör inte så mycket eftersom storyn, och det nya strategiska läget, hela tiden driver dig framåt. Storyn är inte linjär, vilket gör att du skapar den genom de beslut de fattar. Kan du din terminologi vet du att det heter ”sandbox mode”.

”The Godfather II” är ingen milstolpe i spelhistorien, men det är fängslande och, med tanke på invändningarna, överraskande innehållsrikt. En väntad uppföljare kanske men oväntat bra. Till sist, farsan: Se till att barnen gått och lagt sig innan du spelar. ”The Godfather II” är brutalt och väldigt blodigt. Den barnförbjudna märkningen (18+) är befogad.

Fotnot: ”The Godfather” släpptes i omgångar till nya format, efter första releasen våren 2006: till Xbox 360 i september 2005, till Playstation 3 och Wii i mars 2007 (de versionerna hade delvis rörelsekänslig kontroll).

Mer läsning

Annons