Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

The Conduit

/
  • Med The Conduit utlovar High Voltage Software Wii-grafik i Xbox 360-klass, något som vår recensent har delade meningar om.

Går det att skapa en vuxen förstapersonsskjutare till Wii med grafik som matchar Xbox 360 och Playstation 3?

High Voltage Softwares hävdar att det är fullt möjligt.

Vi har testat skrytbygget ”The Conduit” och är inte lika övertygade.

Annons

Betyg: 2 De som väntar på ett ”vuxet” spel till Nintendo Wii har garanterat följt förhandssnacket kring ”The Conduit” och ringat in spelets releasedatum i almanackan.

Utvecklarna High Voltage Software har nämligen utlovat stordåd för alla hardcorespelare som tröttnat på Wii-konsolens lättsamma och barninriktade spelutbud.

Spelmotorn som driver bygget, Quantum 3, är utvecklad specifikt för Wii och ska enligt utvecklingsteamet vara kapabel att leverera avancerade funktioner som ”bump mapping”, reflektioner och glänsande ytmaterial.

På ren svenska innebär det funktioner man annars bara ser hos de prestandaspäckade konkurrenterna Playstation 3 och Xbox 360.

”The Conduit” är en ”Arkiv X”-inspirerad konspirationshistoria där Washington D.C. drabbas av en influensaliknande epidemi, terrorattacker och en utomjordisk invasion.

Mitt i händelsernas centrum finns elitsoldaten Michael Ford som på egen hand måste rädda situationen.

När spelet börjar befinner han sig i stadens raserade tunnelbana, omgiven av mordiska utomjordingar. Genom tillbakablickar får vi sedan spela oss tillbaka i tiden för att ta reda på vad som egentligen har hänt.

Spontant känns det som att man drar på lite för stora växlar om man kallar storyn för vuxen. Den känns snarare som klippt och skuren ur en äldre B-film.

Upplägget påminner en hel del om det i ”Metroid Prime 3”. Du siktar med Wii-moten och styr din karaktär med nunchukens analogspak. Den senare kan även användas för att lobba granater mot fienden.

I likhet med de flesta andra förstapersonsskjutare till Wii så känns kontrollen fungerande men alldeles för fladdrig, vilket gör att man snabbt blir ”åksjuk” av den kringflackande kameran.

Det finns massor av inställningar för att justera kontrollen i realtid, men risken är att man snarare skruvar bort sig än förbättrar upplevelsen.

Som skjutare betraktat så är det lätt att se var influenserna kommer ifrån. Ambitionen att bli ett ”Halo” för Wii genomsyrar spelet i allt från karaktärsdesignen till rymdvarelserna ”The Drudges” bölande läten.

Tyvärr så lyckas man inte leva upp till förhandssnacket om häftig grafik. Den kan i ärlighetens namn inte ens matcha de enklare Xbox 360-spelen. ”The Conduit” blir därför snarare en bister påminnelse om hårdvarans begränsingar än en grafisk revansch.

SEGAs försök att skapa en nisch för vuxenspel på Nintendos familjekonsol har misslyckats förr (till exempel med försäljningsfloppen ”Mad World”) och jag skulle tro att man gör det igen med ”The Conduit”.

Det är en alldeles för medelmåttig produkt för att tillfredsställa seriösa hardcorespelare och frågan är om de ens är intresserade av att spela den här typen av spel på Wii när det finns så mycket vassare titlar i genren på annat håll.

Om du ändå väljer att köpa ”The Conduit” så rekommenderar jag en sväng förbi Apoteket i samma veva. Du kommer nämligen att behöva en burk åksjuketabletter.

Mer läsning

Annons