Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teza

/
  • Aaron Arefe som läkaren Anberber i etiopiska ”Teza”, en film som skulle ha varit mycket större om den var mycket mindre. Foto: Folkets bio

Bio Regina

Genre: Drama

Premiär: 20 november 2009

Med: Aaron Arefe, Takelech Beyene, Abiye Tedla med flera

Regi: Haile Gerima

Speltid: 2 tim 20 min

Censur: Ej fastställd

Annons

Betyg: 3 Etiopiern Anberber utbildas under 1970-talet i Tyskland, där han och hans studentvänner i exilen drömmer om återvändande, socialism och diktatorn Haile Selassies fall. Och Selassie ska falla och Anberber återvända. Men, som så ofta, ersätts bara en diktator av en annan och Anberbers dröm om en människovänlig socialism krossas under marxisten Mengistus stövel.

Mångfaldigt prisbelönade ”Teza” utspelas – med flitiga flash-backs – i den förvirring som plågar Anberber när han gått från en fysisk exil till en själslig; när han försöker hitta ett sammanhang i ett hemland där han inte längre hör hemma. Den är en av de bästa och ögonöppnande afrikanska filmer som kommit till Sverige under de senaste åren – men den är också ofokuserad och en timme för lång. En timme som fylls ut av naturbilder och missriktade fotopoetiska grepp.

Haile Gerima må vara ansedd som Etiopiens store regissör, men jag avvaktar med att geniförklara honom tills han hittat sin sax.

Mer läsning

Annons