Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Test: Toshibas super-dvd utmanad

/

Enligt Toshiba kan nya XD-E500 skala upp dvd-filmer till nästan hd-kvalitet.

Annons
Enligt Toshiba kan nya XD-E500 skala upp dvd-filmer till nästan hd-kvalitet. Vi har jämfört den med två andra dvd-spelare för att se om den verkligen presterar så bra som det sägs.

Vi skriver massor om bluray på Prylportalen men visst är det så att dvd som teknik kommer leva många och långa år framöver. Många filmälskare som har samlat på sig en rejäl dvd-samling genom åren är naturligtvis intresserade av att spela upp sina filmer med högsta möjliga kvalitet på sina stora platta tv-apparater eller projektorer.

Visserligen kan bluray-spelarna spela upp dvd men ofta är just den funktionen inte särskilt prioriterad vilket inte ger optimal bildkvalitet. Toshiba, som inte är särskilt imponerade av bluray, hävdar istället att deras nya XDE-teknik kan förbättra dvd i så hög grad att många filmsamlare helt enkelt kan strunta i att byta ut sin dvd-samling till bluray-format.

Igår jämförde vi Toshiba XD-E500 mot en bluray-spelare och idag tar vi reda på hur väl modellen står sig mot andra dvd-spelare. Här är resultatet.


Yamaha DVD-S663
Pris ca: 1 100 kr
Uppskalning: 1080p
Bildutgångar: hdmi, komponent, scart, s-video, komposit
Ljudutgångar: analog stereo, digital koax
Format: dvd, cd, divx, jpeg, mp3, wma m.m.
Mått: 435x51x310 mm
Vikt: 2,6 kg

DVD-S663 är en färsk och riktigt slimmad spelare från Yamaha. För en ganska låg kostnad får man uppskalning till 1080p via hdmi och stöd för format som mp3, wmv, divx ultra, och jpeg. Vill man inte bränna ut mediafiler på cd går det alldeles utmärkt att ansluta ett usb-minne till porten på fronten. Fjärrkontrollen är dock inte speciellt påkostad då dedikerad knapp för kapitelbyte saknas och eject-knappen helt verkar ha glömts bort på planeringsstadiet.

Bildkvaliteten är helt ok och jämfört med den dyraren modellen från Oppo är det inte alltför mycket som skiljer när vi jämför vad som syns på skärmen. DVD-S663 ger möjligtvis en någon mjukare bild vilket framför allt framkommer i långsamma närbilder på ansikten eller andra detaljerade motiv. Färgerna ser naturliga ut men i mörka scenpartier märker vi att vissa fina detaljer kan sotas ut.


Oppo DV-980H
Pris ca: 2 000 kr
Uppskalning: 1080p
Bildutgångar: hdmi, komponent, scart, s-video, komposit
Ljudutgångar: analog 7.1, analog stereo, digital koax, digital optisk
Format: dvd, dvd-audio, cd, sacd, hdcd, divx, xvid m.m.
Mått: 430x49x267 mm
Vikt: 2,3 kg

Oppo har verkligen lyckats klämma in drösvis med finesser i den här slanka och snygga dvd-spelaren. Förutom förväntade format klarar 980H bland annat dvd-audio, hifi-nördformatet super audio cd via hdmi, alla divx-versioner och piratvänlig xvid med stöd för en rad undertextformat. Även på anslutningssidan skördar modellen framgångar med analog 7.1-utgång som understöds av en intern 7.1-decoder för dolby digital och dts.

Som enda spelare i testet kommer den dessutom med både optisk och koaxial digital ljudutgång och alla anslutningar är guldpläterade. Slutligen finner vi även en usb-ingång för anslutning av extern lagringsmedia under en diskret lucka på fronten.

Vi tycker Oppo DV-980H är en lättanvänd maskin som kommer med en smidig och logisk fjärrkontroll. På insidan finns en hel del parametrar som skärpa, kontrast, ljusstyrka, färgmättnad och gamma att skruva på för den som vill optimera bilden mot perfektion. Dessutom kommer spelaren med så kallad "inverse telecine" som kan dekonstruera dvd-filmer i pal/ntsc-format till ursprungliga 24 bilder per sekund för judderfria horisontella rörelser.

Vad gäller bilden presterar Oppo som sagt ofta synbart bättre än Yamaha, tacka för det den är ju nästan dubbelt så dyr. Filmmaterial är överlag skarpt, rent och brusfritt. På vår påkostade 37-tums lcd-tv från Panasonic ser bilden riktigt krispig ut även om det naturligtvis är en bit upp till riktig hd-kvalitet. Anledningen till att Oppo får samma betyg som Yamaha är priset som kunde vara lite lägre. Hur många är egentligen beredda att betala för avsomnad teknik som SACD?


Toshiba XD-E500
Pris ca: 1 600 kr
Uppskalning: 1080p
Bildutgångar: hdmi, komponent, s-video, komposit, scart
Ljudutgångar: analog stereo, digital optisk, digital koaxial
Format: dvd, cd, divx, wma, mp3
Mått: 430x50x198 mm
Vikt: 1,6 kg

Slutligen har vi då omtalade Toshiba XD-E500 med XDE-tekniken som enligt företaget skall skala upp till "nästan hd-kvalitet". Hur det gick med den saken kan du läsa i gårdagens artikel där vi ställde modellen mot en blu-ray-spelare från Panasonic. I det här testet befinner sig XD-E500 i sin egen division och frågan är alltså hur bra den är jämfört med två "vanliga" dvd-spelare. Det korta svaret är: bäst!

Till att börja med avslöjar det yttre verkligen inte att det här är något utöver en vanlig bulkspelare man sliter från reahyllan i elektronikladan. För att hålla priset nere har Toshiba valt ett lättviktig lösning utan några som helst pråliga yttre attribut.

Med XDE-uppskalning aktiverad ger Toshiban ett litet men ändå klart märkbart extra tryck i bilden. Fler detaljer växer fram och konturerna mellan mörka och ljusa objekt blir nästan alltid precis lagom.

Ibland kan man se antydan till halo-effekt (en ljus gloria i objektens kanter), men bara om man letar ordentligt. Extra bra är att den inte alls förstärker bruset i enfärgade bildytor, istället blir bruset påtagligt mindre.

XDE-funktionen finns i lägena Skarp, Färg och Kontrast. Det är enkelt att växla dem emellan med fjärrkontrollen. Skarp är defaultläget och Kontrast funkar bäst i mörka scener men kan ge en något blekare bild. Undvik Färgläget, det ger förutom skärpan också jobbiga pastellfärger.

Om bara Toshiba XD-E500 känts lite mer robust i sin byggkvalitet och fler finesser som usb-port hade toppbetyget varit i hamn.


/Andreas Liebert

Mer läsning

Annons