Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Test: Sharps billiga LCD-TV med LED

/

En 40-tums lcd-tv med backlight-LED för 14 000 kronor?

Annons
En 40-tums lcd-tv med backlight-LED för 14 000 kronor? Sharp visar att det går att göra bra apparater med ny teknik utan att det kostar skjortan men vi noterar även en del kompromisser.

Det snackas mycket om LED i tv-sammanhang nu och många tror nog att det rör sig om ett helt nytt sätt att bygga bildpaneler. I verkligheten är det bara gammal vanlig LCD-teknik men en ny typ av bakgrundsbelysning.

En LCD-panel genererar ju som bekant inte sitt eget ljus till skillnad mot plasma. Kristallernas uppgift i LCD-panelen är istället att blockera eller släppa igenom ljus från en bakomliggande ljuskälla. Traditionellt sett har denna källa bestått av små lysrör (CCFL) men på senare tid har LED-dioder kommit fram som ett alternativ. Dioderna har flera fördelar såsom att de är mindre och inte konsumerar lika mycket energi.

Om man placerar dioderna längs med ramen på en LCD-panel (edge-LED) och fördelar ljuset över panelen med hjälp av fiberteknik kan man dessutom göra tv-apparaten extremt tunn. Risken är dock stor att ljuset inte fördelas jämt över hela panelen och att oönskade bildfel som "clouding" och "bleeding" uppstår. Använd Google och sök på "lcd clouding bleeding" på svenska internet så kan du läsa omfattande rapporter om problemen.

Står man ut med att TV:n inte är extremt tunn så kan det absolut vara värt att överväga att satsa på en modell med så kallad backlight-LED (kallas också för direct-LED). Istället för kantmonterade dioder har den här typen av TV ljuskällorna jämt fördelade bakom panelen vilket bidrar till bättre och jämnare ljusspridning över hela bildytan.

Från vänster till höger: Vanliga lysrör (CCFL), kantmonterad LED och slutligen backlight-LED (direct-LED).

Efter den här utläggningen kommer det kanske inte som en överraskning att Sharp Aquos LC40LE600S har just backlight-LED. Mer förvånande är kanske att den modellen är den första som tar tekniken till mellanklassen. 14 000 kronor är billigt för den här typen av tv, även om det "bara" rör sig om 40 tum, så låt oss se vad man får för pengarna.

Ingen "local dimming"

Till att börja med konstaterar vi att Sharp avstått från "local dimming", alltså finessen som medger att man släcker dioder i delar av bilden för att uppnå djupsvärta. Det är förståligt med tanke på prisbilden och dessutom slipper vi också de ökända haloeffekter som tekniken kan ge upphov till. Det krävs fler dioder grupperade i mindre kluster för att local dimming skall komma till sin fulla rätt.

LE600 ser lyxigare ut på bild än i verkligheten men är trots allt en hyfsat snygg tv.


Samma gamla Sharp-fjärris. Osnygg sak med små obegripliga knappar och opraktisk lucka. Inte lyxkänsla för fem öre.

Trots detta mäktar LE600 med att leverera ett mäktig dynamiskt tryck i kontrastrika scener. Svärtan går djupt utan missfärgande blåstick och panelen tappar inte alltför mycket i bildkvalitet betraktad från sidan. På tidigare Sharp-modeller har vi ibland sett antydan till färgseparation, så kallad "banding", men här är färghanteringen väldigt fin. Till och med svåra hudtoner återges detaljerat och realistiskt. Det är inte bara LED-belysningen som bidrar till det här fina resultatet utan även Sharps nyutvecklade X-Gen panel som har bättre styrning på ljusgenomsläppet.

Viss rörelseoskärpa
Det vi saknar är 100Hz-funktionalitet som återfinns på dyrare LE700-serien. Det innebär att snabba scener återges med något mer rörelseoskärpa men man ska komma ihåg att skillnaden i praktiken inte är överväldigande. Är du van vid 100Hz och byter till den här modellen kommer du dock förmodligen notera skillnaden.

Jämfört med dyrare konkurrenter kan man kanske också invända mot designen som känns plastigare och mer lättviktig. Allvarligare är dock att Sharp fortsätter att envisas med en pillig fjärrkontroll med minimala knappar och ett gränssnitt som inte känns så intuitivt att navigera i. Dessutom hade vi gärna sett ytterligare en HDMI-ingång utöver de tre befintliga.

Den som söker online-finesser har heller inget att hämta här, inte ens bildvisning via USB bjuder Sharp på. Personligen anser vi dock att externa mediaspelare eller datorer är bättre lämpade för den typen av uppgifter och tycker det är bra att slippa betala extra för halvbra extrafunktioner.

Slutsats

Sharp prioriterar smart med LC40LE600S eftersom det är en modell med riktigt bra bildprestanda till lågt pris. Är svärta, kontrastförhållande och färghantering i fokus är det en solklar rekommendation men bristen på övriga finesser, framför allt 100Hz, är något du bör ta med i beräkningen. Titta därför gärna också på LE700S om din budget tillåter ett extra påslag på ett par tre tusen kronor.


/Andreas Liebert

Prylportalen.se

Mer läsning

Annons