Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Test netbook: Asus håller måttet

/

Asus Eee PC 1008HA är som väntat inget fartmonster men övertygar med sitt fräcka utseende och sin extremt genomtänkta ergonomi.

Annons
Asus Eee PC 1008HA är som väntat inget fartmonster men övertygar med sitt fräcka utseende och sin extremt genomtänkta ergonomi.

Netbook-racet går vidare och Asus som en gång uppfann segmentet hänger fortfarande med i svängarna. Även om Eee PC 1008HA inte presenterar något revolutionerande på insidan gör definitivt den slicka designen och formspråket det här till en vill-ha-dator av rang. Det här är helt enkelt en av de snyggaste netbooks vi har kommit över hittills.

För att komma ner till 26 millimeters tjocklek har Asus tvingats till några acceptabla kompromisser. VGA-porten är av minimodell och kräver en adapter för att anslutas till standardkabel. Det här har dock Asus löst på elegantast möjliga sätt genom en förvaringsplats för adaptern på datorns undersida vilket försäkrar att den inte försvinner i den allmänna röran. Mindre elegant är att batteriet är fast monterat vilket omöjliggör en hel dags arbete på fältet med hjälp av utbytesbatterier.

Hårdvaran följer standarmönstret för netbooks med Intel Atom processor, 1 gigabyte ram, 160 gigabyte hårddisk och så vidare. Egentligen är det bara snabbt trådlöst nätverk med draft-N som sticker ut lite grann. Istället är det ofta utsidan som skiljer agnarna från vetet i kategorin pyttedatorer och här visar sig 1008HA från sin allra bästa sida.

Bra tangentbord

Tangentborden får ofta ta stryk av det lilla formatet men i det här fallet har Asus lyckats med konststycket att skapa nästan fullstora tangenter med bra slaglängd och skrivkänsla. Bordet fyller ytan nästan ut till kanterna och vi uppskattar omsorg om detaljerna som stora shift-tangenter på både höger och vänster sida.

Lättskrivet tangentbord.

Tunt lock och rundande kanter ger ett exklusivt intryck.

VGA-porten är av mini-typ och kräver en adapter..

..som återfinns infälld på baksidan. Smart.


Styrplattan får samma höga betyg då den är uppbyggd av en mängd punkter á la Brailleskrift. Det här underlättar inte bara små exakta rörelser utan gör att svettfuktiga fingrar inte får för hög friktion som på konventionella styrplattor. Dessutom sitter de två knapparna, i form av en silverfärgad list, under plattan vilket är en klart bättre placering än bredvid. Slutligen kan man faktiskt också stänga av styrplattan med en fysisk knapp om man använder extern mus istället. Klart praktiskt.

Skärmen på drygt 10 tum ger standardupplösning på 1024x600 pixlar och ser skarp och klar ut. Bakgrundsbelysningen är av LED-typ vilket medger både tunt lock och snålare energikonsumtion. Tyvärr är skärmen ganska reflektiv men den invändningen kan man rikta mot nästan alla netbooks idag.

Prestandan är i linje med andra datorer med liknande hårdvara, det vill säga att kontorsapplikationer, surf och mejl går alldeles utmärkt men spel och andra grafik- och processorintensiva program gör sig mindre bra. Batteriet klarar sig bra i vårt videouppspelningstest, nästan 4 timmar måste betecknas som klart godkänt. Förklaringen ligger nog delvis i att det är lättare att optimera prestanda när batteriet är inbyggt.

Slutsats

Vi gillar Asus Eee PC 1008HA skarpt. Visst skulle inbyggt 3G-modem också sitta fint men den extremt snygga formfaktorn och det behändiga formatet övertygar. När Asus dessutom lyckas klämma in ett välfungerande tangentbord och väldigt bra styrplatta, enligt vår mening bland de viktigare komponenterna på en netbook, delar vi bredvilligt ut toppbetyg. Den är lite dyrare men definitivt värd varenda krona.


/Andreas Liebert

Prylportalen.se

Mer läsning

Annons