Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Test: Minimal mediaspelare från Lacie

/

Allt fler tillverkare väljer att hoppa på den växande branschen för mediaspelare.

Annons
Allt fler tillverkare väljer att hoppa på den växande branschen för mediaspelare. Vi har testat en extremt liten och snygg sak från Lacie som visar sig ha större muskler än förväntat.

Franska Lacie förknippar vi mest med snygg extern lagringsmedia men med LaCinema Mini HD vill företaget in i premiumsegmentet på den heta mediaspelarmarknaden. I tider där nästan alla föredrar centraliserad digital lagring av media är bra lösningar för att transportera innehåll från dator till bildvisare livsviktiga.

LaCinema Mini HD är en väldigt liten och ytterst smakfullt designad mediaspelare som ansluten till en tv eller projektor kan visa film, bilder och spela upp musik. Som namnet antyder klarar spelaren högupplösta filer, upp till 1080p, och den är kompatibel med alla viktiga format och codecs som DivX, MKV, AVC, H.264 samt Dolby Digital.

Trådlöst nätverk

Att fylla den 500 gigabyte stora interna hårddisken är enklast att göra via USB-ingång med kabel direkt till datorn. På baksidan hittar vi HDMI 1.3, analoga och digitala ljudutgångar plus trådbundet nätverk. Men faktum är att LaCinema Mini HD trots sitt pyttiga format har trådlöst nätverk i form av 802.11b/g/n. Det är fortfarande en ganska sällsynt finess bland mediaspelarna men välkommen.

De som föredrar att strömma media från andra datorer i nätverket installerar antingen TwonkyMedia UPnP server eller använder befintliga lösningar som fungerar, till exempel Windows Media Player. Spelaren klarar både UPnP och DLNA för enkel åtkomst av media på olika datorer.


När inställningarna är klara når man sitt innehåll via särskilda foldrar sorterade efter mediatyp vilket är standardförfarandet för den här typen av spelare. Dock har Lacie krånglat till navigeringen i onödan genom att ta bort den hiarkiska sorteringen av mappar och samla filer på samma nivå. Stora bibliotek som förlitar sig på en välordnad katalogstruktur tjänar definitivt inte på detta.

LaCinema Mini HD spelar upp det mesta man matar den med, även diverse "killer clips" i full-hd som belastar hårdvaran till max. Dessutom fungerar funktioner som spolning, undertexter, zoom med mera utan några som helst problem. Vanligtvis brukar musik och bildvisning vara eftersatta de prioriterade videofunktionerna men även här märks det att Lacie lagt ner lite extra möda på ett bra och användbart gränssnitt. Visst är de specialiserade lösningarna från till exempelvis Sonos långt bättre men för sporadiskt musikspelande funkar det fint.

Tittar man på konkurrenterna är den senaste trenden på mediaspelarområdet inbyggda klienter för onlinetjänster som exempelvis Youtube men här ligger Lacie efter. Inte ens den nästan obligatoriska Bittorrent-klienten finns här.

Slutsats

LaCinema Mini är en liten, snygg och riktigt användarvänlig mediaspelare. Dessutom är formatstödet riktigt bra och hårdvaran orkar med även krävande uppgifter. Vi hade dock gärna sett en lite smidigare lösning för katalognavigeringen och en lite lägre prislapp. För de 2 700 kronor LaCinema Mini kostar kommer man till exempel över den mer mångsidiga Xtreamer med lika stor hårddisk och wifi-kit. Men den är å andra sidan inte lika snygg så det handlar som vanligt till slut om prioriteringar.


/Andreas Liebert

Prylportalen.se

Mer läsning

Annons