Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Test: Liten tv med stor bild från Panasonic

/

Vi har hårdkört Panasonics mest påkostade 37-tummare.

Annons
Vi har hårdkört Panasonics mest påkostade 37-tummare. Den här lcd:n går verkligen inte av för hackor, tyvärr kan detsamma sägas om priset.

Plasma-tv:n är under hård press. Att Pioneer lägger ner sin tv-tillverkning är ett tydligt tecken att lcd-tekniken troligen kommer att ta över helt inom en hyfsat snar framtid.

Vi på Prylportalen tycker om plasma. Eller rättare sagt - vi tycker om bra platt-tv. Och plasman har stått för många av våra favoritmodeller genom åren.

Men istället för att gråta över spilld mjölk har vi passat på att testa en riktig high end-lcd från Panasonic. TX-37LZD800F går på hela 15 000 kronor, mycket pengar för en 37-tummare.

Design
Utseendet avslöjar inte att det här är en dyr premium-modell. Tv:n är ganska tråkigt svart och fyrkantig med Panasonics typiska runda nederdel i silver. LZD800 ser helt enkelt ut som en Panasonic i mängden.

Fjärrkontrollen är också utformad enligt Panasonic tv-formulär 1A. Funktionell men inte så värst vacker eller lyxig. Som vanligt kan du styra flera Panasonic-prylar med en fjärr, Viera Link kallar Panasonic tekniken.

Få inställningar
Inte heller inställningsmöjligheterna i tv:ns menyer avslöjar apparatens prisklass. Bildinställningsmöjligheterna är väldigt spartanska, det här är verkligen inte tv:n för dig som gillar att pilla med inställningar för gamma och Kelvin. Som lök på laxen visar Panasonic i vanlig ordning inga siffervärden för de få inställningar som finns, bara anonyma staplar.


Inget finlir i menyerna.

De få inställningarna till trots (eller kanske tack vare?) är bilden suveränt skarp och följsam. Flytet i panoreringar och zomningar är inte helt perfekt, men nästan.

Kanonbild med högupplöst
Med blu-ray i 24p som källa blir filmupplevelsen suverän. Bruset i plottriga detaljer är minimalt och följsamheten är som sagt i toppklass.


Bra blålaserprestanda.

Lite orättvist har vi ställt upp LZD800 bredvid sin high end-kusin i plasmavärlden, Panasonic TH-42PZ800. På den "svarta" fronten har lcd:n inget att hämta, vilket vi heller inte räknade med.

Men gillar man den där extra skärpan som en lcd kan prestera är LZD800 ett utmärkt val. Skärpan har ett precis lagom tryck i sig utan att för den skull bli konstgjord. Bredvid en topp-plasma blir det extra tydligt, plasmans bild är "suddigare" eller "naturligare" beroende på vem man frågar.


Krispig bild på hd-spelen.

...och lågupplöst
När vi stoppar in en dvd-rulle i vår PS3:a sjunker krispigheten dramatiskt av förklarliga skäl. Här blir lcd-panelens skärpa snarare en nackdel. LZD800 skalar dock upp den lågupplösta signalen riktigt bra. I kraftiga konturskillnader mellan ljust och mörkt blir det lite kantigt och pixligt, men det är inget man märker från normalt tittavstånd på några meter.

Resultatet blir detsamma, fastän mer framträdande, när vi tittar på vanlig lågupplöst tv via marknätet. Men för att vara lcd får Panasonic nästan toppbetyg på uppskalning.


Fin uppskalning.

Panasonic har också lyckats få en förträfflig betraktningsvinkel med sin teknik Clear Panel. Även den som inte sitter exakt i tv-soffans "sweet spot" får en färgstark bild.

Funktioner
LZD800 har vare sig nätverksport eller usb-utgång, däremot finns en sd-kortplats. Men filformatstödet är inte mycket att hurra över. Av de vanliga pc-formaten är det bara jpg som letat sig in i filstödet. Om du har en hd-videokamera kan du också titta på video i avchd direkt från sd-kortplatsen.

LZD800 har årsmodellen 2008, därför finns heller inte Panasonics version av internet-tv - Viera Cast. Årets premiummodeller från nästan alla tillverkare har någon form av internet-tv med Youtube och liknande.


Tre hdmi m.m. där bak. På högersidan finns en hdmi, s-video, komposit m.m.

Slutsats
Det råder inget tvivel om att Panasonic gjort en finfin liten lcd-tv. Men är 15 000 kronor för en 37-tummare verkligen prisvärt? Nja, om din tv-budget per tum är så stor (och du har bestämt dig för en lcd) glöm inte att också ta en titt på utbudet av led-tv.


/

Mer läsning

Annons