Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Test lcd-tv: Snyggt och välmatat från LG

/

Det går uppenbarligen att bygga riktigt bra tv-apparater utan den så hajpade LED-tekniken.

Annons
Det går uppenbarligen att bygga riktigt bra tv-apparater utan den så hajpade LED-tekniken. LG 42SL8000 är nämligen inte bara snygg utan en riktigt pålitlig bildmaskin också.

Ända sedan LG började toksatsa på design för ett par år sedan har den ena snygga tv:n efter den andra passerat vår teststudio. SL8000 är definitivt inget undantag eftersom LG fortsätter med att bygga vidare på sin "single-layer" design som innebär att den smala svarta ramen är integrerad under frontglaset. Resultatet är ett sobert och elegant utseende som utsöndrar high-tec känsla när den är som bäst. Dessutom är det här en slimmad apparat, 45 millimeter, vilket också bidrar till det eleganta intrycket, allra mest om tv:n hängs på väggen förstås. Det flesta låter den nog vila på bordsstativet i glas istället.

Men, utseende är en sak. Långt viktigare är bildprestandan samt övriga finesser och det visar sig att SL8000 har gott om dem. Till att börja med hittar vi fyra stycken HDMI-ingångar vilket bör räcka för de flestas behov av att koppla in bluray-spelare, spelkonsoler, digitalboxar och allt vad det är. Dessutom har SL8000 utrustats med USB-ingång för anslutning av minnespinne eller extern hårddisk för uppspelning av JPEG, MP3 och filmfiler (även högupplöst i MKV-format). Vidare är tv:n försedd med blåtand för överföring av bilder från mobiltelefon eller anslutning av trådlösa hörlurar.

Välfyllda menyer
När vi slår på tv:n möts vi av LG:s ikonbaserade menysystem som vi har lärt känna vid det här laget. Även om man dyker långt ner i inställningarna är det lätt att hitta tillbaka och den intuitiva och snabba fjärrkontrollen är riktigt bra.Menyerna har i stort sett samma innehåll som de lite mer påkostade LG-apparaterna har bjudit de senaste två åren. Fortfarande erbjuder exempelvis de förinställda bildinställningarna två ISF-lägen som öppnar upp en mängd parametrar som gamma, vitbalans och kalibrering av primär/sekundär-färger i enlighet med standarden ISFccc. Här finns också "Bildguiden" som är en serie testbilder som på ett enkelt sätt ska hjälpa tittaren att ställa in en någorlunda optimal bild. Parametrarna är ljusstyrka, kontrast,  färg, färgton och både horisontell och vertikal skärpa. Den här kalibreringen kan göras separat för respektive ingång.

Energisnål
På området energisparande åtgärder finns "Intelligent Sensor" som korrigerar bilden på grundval av yttre förhållanden. Framför allt handlar det om att minska ljusstyrkan när man mörklägger i rummet vilket sparar både pengar och ögonen. Den som vill spara ännu mer kan slå av tv:n helt och hållet för att sänka standby-förbrukningen till 0 watt.

Trots allt snack om HDTV är den överväldigande majoriteten av kanaler vi tittar på fortfarande lågupplösta. Här ställs den inbyggda mottagaren och bildprocessorn inför hårda prov då den skall skala upp bilden till cirka fyra gånger sin ursprungsstorlek. SL8000 klarar dock av detta bra då lågupplösta kanaler presenteras med brusfri skärpa utan att konturer överdrivs på det där typiska sättet som många lcd-tv gör sig skyldiga till. Dessutom bibehålls en naturlig färgskala som gör att även fina färgnyanser i exempelvis hudtoner kommer fram på ett bra sätt.
Knivskarp till kanterna

Bytet av testrigg till HDTV och bluray ger dock som väntat ett otroligt lyft till bilden. Bilden är knivskarp ända ut till kanterna och ljusstyrkan jämt fördelat över hela skärmen. Rörelsehanteringen förbättras av LG:s "Scanning Backlight 200Hz Trumotion" som egentligen är 100Hz med ett svart fält instoppad mellan varje bildruta. Resultatet är en 200Hz-liknande effekt som skärper upp snabba actionsekvenser och det fungerar bra även om stora rörliga objekt ibland kan drabbas av ett flimrade "eko" under vissa förhållanden. Knepet för att undvika detta är att sätta TruMotion 200Hz till lägsta läget.

Tekniken med scanning backlight innebär också svärta som i lcd-sammanhang måste betecknas som mycket bra. Rätt kalibrerad återger SL8000 en rik flora av detaljer även i lågdagrar vilket gynnar intrycket av djup även i mörka scener. Dessutom är bilden mycket stabil utan krypningar och färgstick med bara antydan till så kallad "grey clouding" som fortfarande är vanligt i lcd-världen.

Slutsats
Utan tvekan är SL8000 den bästa lcd-tv från LG som vi har haft möjlighet att testa. Skärpa, färger och rörelsehantering är på topp och allt är paketerat i ett elegant skal. Jämförd med en del konkurrenter saknas onlinetjänster men står det lågt på prioriteringslistan är det här ett riktigt bra köp.


/Andreas Liebert

Prylportalen.se

Mer läsning

Annons